Nu må du bruge eddikesyre som ukrudtsmiddel

Miljøstyrelsen har godkendt ét produkt baseret på eddikesyre til bekæmpelse af ukrudt. Læs her hvilket produkt det er, og hvorfor du stadig ikke må bruge almindelig husholdningseddike. Brug eddike mod ukrudt. Sådan lyder et gammelt husråd. Men først i december 2015 blev det rent faktisk lovligt for private at købe og bruge eddikesyre som ukrudtsmiddel…

Miljøstyrelsen har godkendt ét produkt baseret på eddikesyre til bekæmpelse af ukrudt. Læs her hvilket produkt det er, og hvorfor du stadig ikke må bruge almindelig husholdningseddike.

Brug eddike mod ukrudt. Sådan lyder et gammelt husråd. Men først i december 2015 blev det rent faktisk lovligt for private at købe og bruge eddikesyre som ukrudtsmiddel – hvis du vel at mærke bruger det godkendte produkt Natria No Weed Special.

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du IKKE ukrudt

Produktet er kun godkendt til at bekæmpe ukrudt og mos på fx fortov, terrasser og fliser, og må altså ikke bruges i græsplænen eller andre dyrkede områder.

Brug ikke husholdningseddike som ukrudtsmiddel

Det er ulovligt at bruge produkter, der ikke er godkendt af Miljøstyrelsen til fx ukrudtsbekæmpelse, da Miljøstyrelsen i så fald ikke kender evt. påvirkninger på miljøet og menneskets sundhed.

Eddikesyre er ætsende på bl.a. mennesker og dyr samt diverse metaller. Almindelig husholdningseddike indeholder normalt mellem 5 og 8 % eddikesyre, og eddike til syltning kan komme op på 18 % eddikesyre.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Tænk dig om før du bruger eddike til rengøring

Natria No Weed Special er det første produkt baseret på eddikesyre, der er blevet godkendt af Miljøstyrelsen som ukrudtsmiddel. At produktet er det første godkendte af sin slags handler ifølge Miljøstyrelsen i højere grad om manglende ansøgninger fremfor en miljømæssig begrundelse.

– Vi anbefaler altid, at man bruger midler, der er godkendt til det specifikke behov, da vi i så fald kan stå inde for produktets sikkerhed og påvirkning. Derfor anbefaler vi ikke, at man bruger husholdningseddike som ukrudtsmiddel, da det ikke er godkendt, siger Charlotta Amalia Wallensten, funktionsleder inden for pesticider hos Miljøstyrelsen, til Bolius.

Af samme årsag må du heller ikke bruge hjemmelavede løsninger af fx eddikesyre, salt og/eller opvaskemiddel.

LÆS OGSÅ: Danskerne siger nej til sprøjtemidler i haven

Eddikesyre må ikke bruges som algemiddel

Udover at fjerne ukrudt, bruger mange også eddike til at fjerne alger fra fx terrassen. Men det er ikke lovligt ifølge Miljøstyrelsen. Natria No Weed Special er det eneste eddikebaserede sprøjtemiddel, der er godkendt til det danske marked, og det er kun godkendt til bekæmpelse af ukrudt og mos.

I stedet for at bruge eddike, kan du fjerne alger på fx stenterrassen eller havegangen ved at sprede fugesand ud på fliserne og feje jævnligt med en stiv kost de næste par uger. Du kan også bruge et produkt, der er godkendt som algefjerner.
LÆS OGSÅ: Hvordan fjerner du alger fra din stenterrasse?

BRUG KUN SPRØJTEMIDLER, DER ER GODKENDT AF MILJØSTYRELSEN

Det er ulovligt at købe og anvende sprøjtemidler, der ikke er godkendt af Miljøstyrelsen. For at være godkendt, skal produktet bl.a. være fra Danmark og kun indeholde stoffer, der er tilladt i Danmark.

Du kan se, om produktet er godkendt af Miljøstyrelsen på produktets etikette og påMiljøstyrelsens liste.

Derudover anbefaler Miljøstyrelsen, at du altid overholder instrukserne samt køber klar til brug-produkter, der mindsker risikoen for spild.

Læs mere på tænkførdusprøjter.dk.

Mest læste artikler