Ny havebog: Sådan dyrker du økologisk frugt

Bogen “Økologisk frugt i haven” giver dig inspiration og viden til at dyrke dine egne frugter og bær økologisk. Forskellige arter og sorter beskrives, så du kan vælge dem, der passer bedst til din have og din smag. Bogen henvender sig til både nybegynderen og til specialisten.

Nu er der kommet en ny bog, som giver dig råd og inspiration til at gøre din have til et smukt og økologisk spisekammer. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, som blandt andet er økologisk frugtavler. Hun har desuden mange års erfaring som frugtrådgiver og frugtforsker.

– Der findes en mangfoldighed af frugter og bær. Æbler er de mest populære, og de bedste æbler plukkes i haven, frisk fra træet. Den oplevelse skal man unde sig selv, så ingen have uden et æbletræ, fortæller Maren Korsgaard i sin bog.

Læs også: Beskæring af æbletræet giver den bedste høst

Læs også: Beskæring af frugttræer


Foto: Koustrup & Co.

Nem og klimavenlig frugtforsyning

Med den mangfoldighed af frugter og bær, der findes, kan du forsyne dig selv med økologisk frugt nærmest året rundt. Bogen indeholder en oversigt over, hvornår de enkelte frugt- og bærplanter blomstrer og giver frugt. Oversigten giver mulighed for, at sammensætte en økologisk frugthave, så du kan høste din frugt på tidspunkter, der passer dig.

Din økologiske have gør dig til intet mindre end en klimahelt, ifølge Maren Korsgaard. En selvforsynende og økologisk have har nemlig en lav CO2-belastning, da transport og nedkøling ikke er aktuelt, fordi man kan spise frugten direkte fra træet i havens eget spisekammer.

Et hav af forskellige arter

Bogen giver tips til dig, der har en have med masser af plads til at plante frugttræer. Den kommer dog også med tips til dig, som ikke har så meget jord, men til gengæld en altan, hvor frugt og bær også sagtens kan trives.

Frugttræers trivsel afhænger af voksestedet, grundstammen og hvor meget plads træet har at vokse på. Nogle træer kan dyrkes i krukker, mens andre trives bedst i jorden, hvor det kan brede sine rødder. Bogen giver dig viden om grundstammer og mere for over 60 forskellige arter af frugter og bær. Derudover indeholder den en masse tips til plantning og pasning af frugttræer og -buske.

Frugt og bær holder sig ikke pæne, lækre og søde for evigt. Når frugten rådner, kan fugle og insekter få glæde af den og regnorme kan endda hjælpe med at gøre jorden mere frugtbar. De farverige frugter kan også få sygdomme og der kan komme skadedyr i. Her giver bogen dig råd og vejledning til, hvordan du kommer forskellige sygdomme og skadedyr til livs.

3 råd fra bogen

  • Filtrede rødder må løsnes inden plantning. Hvis planten har stået længe i potten kan rødderne have fyldt potten helt ud og snurret rundt, de er blevet “pottebundne”.

  • Det bedste tidspunkt for beskæring af frugttræer er, når vejret er tørt og træet er i vækst. Vintertid er ellers den klassiske beskæringstid, men det handler mest om, at man ikke har andet at lave i haven på denne tid.

  • Giv kost og logi til nytteinsekterne, så holdes skadedyrene på afstand.

  • Læs også: De bedste tricks til hjemmelavet æblemost

    Mest læste artikler