Plæneklipperen skal have olie og culotten bliver bedst med øl

Her er chefredaktørens tips til ugens gøremål. Hvis det gode vejr fortsætter, skal græsplænen nok have sit første klip, før det bliver påske. Skal fridagene fejres med familie og venner, giver hun et godt forslag til middagen.

Giv græsslåmaskinen et forårstjek

Uanset hvilken maskine du bruger, når din græsplæne skal klippes, trænger den nok til et forårstjek. Alle klippere uanset type kan bruge en afvaskning med sæbevand og gerne en stiv børste. Så kan du samtidig tjekke, at skærrene er blanke og skarpe.

Har du en motoplæneklipper, er forårestjekket lidt mere omfattende. Her er listen, følg den punkt for punkt:

  • Fjern tændkablet fra tændrøret, før du går i gang med klargøring
  • Tøm tanken for gammel benzin
  • Udskift evt. tændrør og rengør luftfilter
  • Smør start- og stopkabler
  • Kontroller skæret
  • Udskift motorolie

Det kan være fristende blot at hælde frisk olie oven i den gamle, men den sparede tid er dårlig givet ud, kunne en af “profferne” på området, Torben Didia Rasmussen fra energiselskabet OK, fortælle os. Han siger: – Hvis du bare topper op, risikerer du, at den gamle olie danner slam. Det kan medføre tilstoppede oliekanaler og i værste fald, at motoren går i stykker. Altså – tøm olien ud og fyld ny og frisk på.

Klip ikke græsset for kort

Inden du slår græsset, kan det være en god idé at lufte plænen for mos, og så skal græsset være min. seks cm, før det klippes. Det svarer sådan cirka til en lillefinger. Klip ikke plænen for kort ved første klipning – en minimumshøjde på 4 cm er en god tommelfingerregel – ellers risikerer du, at næringen i græsset forsvinder.

Så må det være tid til et godt måltid

Opskriften på  langtidsstegt culotte i øl er gennemprøvet af mange idényt-læsere. Ja, faktisk var det en læser, Mimi Hansen fra Nyborg, der tippede om, at øl er rigtig godt til oksekød. Det gør kødet godt mørt, og så smager det bare godt. Her er opskriften:

  • 1 culottesteg
  • Salt, peber
  • 1⁄2 liter bouillon
  • 1 øl + samme mængde vand
  • 1-11⁄2 dl piskefløde
  • Saucejævner

Tilbehør: hasselback-kartofler og grønsager

Rids stegen i tern og gnid den med rigelig salt. Ryst det overskydende salt af. Krydr med peber, og læg kødet i et dybt ovnfast fad. Hæld bouillon, vand og øl ved, men ikke over, for så bliver skyen for salt. Sæt stegen i en kold ovn, sæt temperaturen på 140 grader C, og steg i ca. 4 timer. Tilsæt evt. mere bouillon undervejs. De sidste 20 min. skrues temperaturen op på 200 grader C, hvis man ønsker en mørkere overflade. Si skyen, og skum fedtet fra. Bring skyen i kog, tilsæt piskefløde, og kog saucen godt igennem. Jævn med saucejævner, og smag til. Skær stegen i tynde skiver, og server med hasselback-kartofler og dampede grønsager.

Det er vel unødvendigt at tilføje, at en god kold øl fra et af vores mange mikro-bryggerier er hjertets valg!

Velbekomme.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler