Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag nåede antallet af birkepollen nemlig det højeste niveau i Danmark i fem år - og det høje niveau fortsætter. Se, hvad du kan gøre her. 

Birkepollenallergi er den mest almindelige pollenallergi i Danmark. Derfor er det ikke alle, der har haft overskud til at nyde det solskinsrige vejr, som årets påskeferie ellers har budt på. De seneste dage er antallet af birkepollen nemlig eksploderet, og påskedag nåede antallet af birkepollen det højeste niveau i Danmark i fem år.

Det højeste pollental siden 2014

Den 22. april målte Astma-Allergi Danmark dagens pollental til hele 2930 i den østlige del af Danmark. Det er det højeste siden 2014, hvor tallet nåede det højeste nogensinde med hele 4696 antal birkepollen.

Det høje tal har betydet, at omkring en halv million danskere i løbet af den sidste uge har været ramt af forkølelseslignende symptomer, røde øjne og løbende næser. Noget, der i den grad lægger en dæmper på glæden ved det flotte forårsvejr.

Det er nemlig de tørre og solrige dage uden nedbør, der har skabt ideelle forhold for birken. Det fortæller leder af pollentællingen hos Astma-Allergi Danmark, Andrea-Pil Holm til BT:

“Når det er så varmt, så eksploderer birken nærmest. Når solen så varmer så meget, så begynder træerne at frigive pollen for fuld styrke. Og det har de gjort hen over påsken, hvor vi jo heller ikke har fået noget regn overhovedet,« forklarer hun.

Et niveau på 100 er højt

Siden påskedagene er pollentallet faldet til omkring 1000, hvilket dog stadig er højt. Ifølge Astma-Allergi Danmark er niveauet nemlig allerede højt når pollentallet rammer 100. Her får alle med allergi for birkepollen nemlig symptomer. Derfor har sæsonen været ekstra hård for allergikere i år.

Birkepollensæsonen i Danmark ligger normalt i perioden fra april til juli, og næsten hvert år måles tallet for birkepollen over 1000. Det anslås at en million danskere lider af høfeber, og heraf kan cirka halvdelen ikke tåle birk.

Lider du af høfeber?

Når sæsonen for birkepollen slutter, bliver den ofte efterfulgt af græspollen fra maj og helt frem til august, mens luften samtidig fyldes med pollen fra elm og hassel – som forresten også har haft et rekordår i år. Når høfeberen raser, er det derfor godt at kende nogle af de enkle, klassiske tricks mod pollenallergi. Her kan du se 10 nemme og effektive tricks.

Mest læste artikler