Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår. Dårlig sikkerhed og forkert hoppeadfærd giver nemlig risiko for ulykker. Se Sikkerhedsstyrelsens råd til, hvordan du tjekker, om din havetrampolin er klar til den kommende havesæson her.

Når træerne springer ud, springer mange børn op på trampolinen i haven. Det er sundt og sjovt at hoppe, men forkert adfærd og manglende sikkerhedstjek af trampolinen giver stor risiko for ulykker. Rustne fjedre, huller i dugen og løse ben og kantpuder øger nemlig risikoen for, at legen ender galt.

Alligevel viser tal fra en undersøgelse som Epinion har foretaget for Børneulykkesfonden, at hver fjerde familie glemmer at tjekke, hvilken stand deres trampolin er i, før de tager den i brug.

Lader du trampolinen stå ude hele året?

Ifølge undersøgelsen lader hele 60 procent af børnefamilierne deres trampolin stå ude året rundt. Er du en af dem, skal du være ekstra opmærksom på at tjekke trampolinens sikkerhed. Kulde og fugt kan nemlig gøre trampolinen rusten og mør.

“Det er vigtigt, at forholdene på og omkring trampolinen er sikre, så man tager sine forholdsregler imod de ulykker, en slidt trampolin kan forårsage. Jeg anbefaler derfor, at man følger vores råd til, hvordan en trampolin sikkerhedstjekkes,” udtaler Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden i en pressemeddelelse fra sikkerhedsstyrelsen:

“Trampolinen er jo et fantastisk redskab til at få børn i bevægelse, så de skal endelig have lov at hoppe løs, så længe det foregår på en sikker måde,” understreger hun.

Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger

Heldigvis kan du sagtens mindske risikoen for ulykker på familiens trampolin, hvis du som Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, tjekker trampolinen hvert forår og efterår:

”Forældre bør tjekke, at skruer og kantpuder er sikkert monteret, og at samlinger og ben sidder ordentligt fast. Man bør også skifte rustne fjedre og tjekke, at der ikke er huller eller revner i dugen,” siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon.

De bør også sikre sig, at der er god plads over og rundt om trampolinen, og at underlaget er jævnt og blødt.

Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek

1. Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.

2. Tjek at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.

3. Skift rustne fjedre og tjek at dugen er uden huller eller revner.

4. Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen.

5. Undersøg om underlaget er jævnt og blødt, fx græs.

Selvom man har husket at sikkerhedstjekke sin trampolin, er det også vigtigt, at forældre vejleder deres børn i den rette adfærd på trampolinen.

Her er 5 gode råd du kan give videre til dine børn, så de kan mindske risikoen for ulykker:

5 gode trampolinråd

1. Hop altid én ad gangen.

2. Brug sikkerhedsnettet.

3. Slå aldrig saltomortaler.

4. Børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen.

5. Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek.

Mest læste artikler