Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Sæt grænser for græs

Er du ikke typen, der bruger oceaner af tid på at “rette haven af”, så er der især et trick, du skal have styr på. Det er de fine kanter om græsset, der får haven til at se knivskarp ud, næsten ligegyldigt, hvordan resten af haven ser ud.

Er græs og bede rammet fint ind, så skal der meget til at forstyrre indtrykket af en have med ro og orden. Den enkle og traditionelle måde er at stikke kanterne mindst et par gange om året med en skarp spade. Det er billigt men også arbejdskrævende. Spænd evt. en snor ud, der hvor kanten skal gå, så er det nemt at få den helt lige.

Du kan også bruge en kantskærer, der er lavet til formålet. Men husk, at jo skarpere, du vil have kanterne til at stå, jo oftere skal du have gang i spaden.

Læs også: Sådan får du en ny græsplæne med såning af græs

Adskil græs og bed med sten

Græs breder sig og vil ganske hurtigt overtage bar jord, der støder op til plænen.

Vil du gøre det nemmest, så sørg for en permanent fysisk adskillelse af græs og bed. Du kan fx lægge sten eller fliser rundt om bedet, men husk, at kanten skal være tæt, ellers vokser græsset ganske sikkert gennem hullerne og indtager bedet, mens du har ryggen til.

En hjælpende hånd

En lang række producenter laver løsninger, der er skræddersyet til at bruge som kant mellem græs og bed. Den billigste løsning er græskanter i plastik. Her bruger du en spade til at lave en rille, som du placerer kanten i. Du skal lade et par centimeter stikke op over jorden, så kanten effektivt stopper græsset, mens plæneklipperen fortsat kan køre hen over den.

Et nyere produkt er græskanter lavet af genbrugsgummi, som du lægger som en smal måtte i overgangen mellem græs og bed. Gummimåtten er vandgennemtrængelig og lukker helt af for ukrudtet. Græskanterne af gummi er en nem opgave at lægge ud.

Støb en løsning

Vil du have en helt tæt og meget holdbar løsning,  så skal du få støbt græskanterne efter dine egne tegninger over havens bede. De kan være lige eller buede, og de levner ikke græsset en chance for at trænge igennem. Samtidigt kan de konstrueres med en lige bagkant, der kan holde jord og flis fra bedet inde, hvor det hører hjemme. De støbte kanter er utroligt holdbare og holder fint til, at en havetraktor kører over.

Vælg kanter af stål

En moderne og æstetisk flot løsning er kanter af stål – enten  galvaniserede eller i cortenstål, der hurtigt kommer til at stå med en belægning af rust, der beskytter selve stålet. Stålkanterne bliver oftest brugt til at indramme højbede, men kan også bruges til at skille græs og bede. 

Cortenstålet, som på billedet nedenfor, får hurtigt et rustent look, men er meget holdbart og holder uendeligt.

Brug træ med omtanke

Det kan være rigtigt flot at bruge træ til at adskille græsplæne og bede, og det falder naturligt godt ind i en have. Men her er det værd at huske, at dødt træ ikke holder specielt godt, når det har jordkontakt. 

Skal træet holde, skal du vælge meget hårde træsorter, eller træ, der er imprægneret. Det var engang populært at bruge gamle jernbanesveller i haven, da de var utroligt holdbare pga den imprægnering, de havde fået, men de afgav samtidigt også sundhedsfarlige stoffer til jorden, så det kan bestemt ikke anbefales.

Mest læste artikler