Flåtbid: Sådan beskytter du dig mod flåter og borrelia
8 facts om flåter, tæger og borrelia. Læs fagdyrelægen, Christina Brocks, ekspertråd om, hvordan du bedst færdes i fred for flåter i naturen, og hvordan du undgår at blive ramt af Borrelia og TBE.
Flåterne begynder at blive aktive og bide ved omkring 5 plusgrader. Derfor kan flåtplagen allerede begynde i de tidligere vinterdage
En flåt kaldes ofte for tæge, men det er forkert. En tæge ligner en bille og har 6 ben, hvorimod en flåt har 8. Flåten kaldes også for skovflåt.
Børn får ofte flåtbid på overkrop, ved ører og i hovedbund. Voksne får mere hyppigt flåtbid på benene og langs bukselinningen
2.000 danskere får årligt sygdommen borreliose, som skyldes overførsel af bakteria borrelia fra flåten ved flåtbid.
Flåten kan ved flåtbid være årsag til flere andre sygdomme. Mest alvorlig er TBE (Tick Borne Encephalitis).
TBE kales også europæisk hjernebetændelse. Denne sygdom er herhjemme indtil videre kun set på Bornholm.
De fleste angreb af sygdommen borreliose og TBE efter flåtbid indtræffer i sensommeren og om efteråret.
En voksen hunflåt lægger 2-6.000 æg
Mennesker kan også få flåter via familiens dyr. Husdyr kan også blive syge af flåtbid. Husk derfor at behandle din hund eller kat løbende med flåtmiddel.
Her sker der flest flåtbid
Ifølge Naturstyrelsen er dette de fire steder og tidspunkter, hvor forekomsten af flåter og dermed flåtbid er størst:
Høj vegetation
Skyggefulde områder i naturen
Når det er varmt
Når der ikke er nattefrost
Hvornår på året bliver flåter aktive?
Flåterne begynder at blive aktive og bide ved omkring 5 plusgrader. Derfor kan flåtplagen allerede begynde i de tidligere vinterdage. En mild vinter er generelt gunstig for flåterne. Flåtbid er mest forekommende mellem maj-juni og august-september.
Husdyr og flåtbid
Husdyr kan bringe alle udviklingsstadier af flåten hjem til boligen. Det kan meget let være de endnu ikke helt udvoksede flåter, som kaldes for nymfer, og som knapt kan ses. Disse små flåter vandrer rundt i pelsen på hundene og kattene, inden de bider sig endelig fast et sted. Mennesker, som lever tæt på deres kæledyr, har stor risiko for, at nymferne bider sig fast på dem frem for på dyret.
Så hurtigt overføres Borrelia
De fleste bliver ængstelige, når de finder en flåt. Både praktiserende læger, lægevagt og dyrlæger oplever et stigende antal henvendelser om flåt-sygdomme.
Normalt siges det, at flåter, der fjernes inden for de første 24 timer, ikke har nået at overføre sygdomme. Det gælder dog kun borrelia-bakterien. Europæisk hjernebetændelse, TBE, kan overføres straks efter et flåtbid.
2.000 danskere får hvert år borrelia efter et flåtbid. 3-21 dage efter biddet udvikles et rødt hududslæt. Hvis udslættet bliver større end 3 cm i diameter, skal du søge læge.
Influenzalignende symptomer som feber og smerter i led og muskler kan også opstå fra få dage til uger efter flåtbiddet. Kun sjældent ses nedsat muskelkraft, smerter i ryg og nakke og lammelse af for eksempel ansigtsnerven.
TBE har to faser: Efter en inkubationstid på 7-14 dage efter flåtbiddet opstår influenzalignende symptomer. Efter en periode vil ca. 1/3 få symptomer på hjerne- eller hjernehindebetændelse.
Ude i naturen, varmt vejr, bare ben, høj vegatation – haps sagde flåten.
Flåtbid: Undgå hysteri
Frygten for flåter og flåtbid skal ikke holde os væk fra dejlige naturoplevelser. Ved hjælp af få rutiner kan risikoen for flåtbid mindskes.
Såfremt du holder dig til stierne, mindskes risikoen for flåtbid. Børn, orienteringsløbere og dyr er tættere på skovbunden og angribes derfor hyppigere.
Hvidt og lyst tøj tiltrækker flåter. Beskyt anklerne med mørke strømper uden på bukserne.
Efter aktive skovdage, koloni, lejrskole, spejdertur og tæt kontakt til familiedyr, bør forældre tjekke børnene for flåter.
Beskyt hunde og katte mod flåter
Har I husdyr, skal de beskyttes mod flåter – både for at mindske risikoen for, at de rammes af sygdomme, men også for at hindre flåter i hjemmet.
Hunde, der ofte får flåter ved hoved og hals, beskyttes med en månedlig behandling med flåtmidlerne Bayvantic, ExSpot eller Frontline. Katte, som oftest angribes i hovedet og på ørerne, tåler udelukkende Frontline.
Fjern hele flåten
Flåter skal fjernes hurtigt og effektivt. Brug en pincet eller flåtfjerner, så hele hovedet kommer med ud. Den mest effektive flåtfjerner kalde for et tægekort/flåtkort.
Undlad de gamle husråd med at nulre flåterne/tæerne af, drukne dem i olie eller bare hive til. Det en skrøne, at bagkroppen skulle kunne vokse ud igen, hvis hovedet bliver siddende. Flåterne kan nemlig nå at tømme deres mave ud i dine blodbaner, og det øger risikoen for overførsel af borreliabakterien til din krop.
Læs mere om flåter og flåtbid
Er du interesseret i at sætte dig yderligere ind i flåt og skovflåt, så kan du finde 82 sider om det lille insekt i bogen: “Skovflåten – Forunderlig og farlig”, der er fyldt med praktiske råd om, hvordan du og dine husdyr undgår flåtbid.
Du kan også læse udførligt om alle detaljerne i flåtens biologi og om de flåtbårne sygdomme. Bogen er skrevet af Doris Nielsen og Anna Jørgensen og er udkommet på Turbineforlaget.