Dræbersnegle | Sådan bekæmper du dræbersnegle

Dræbersnegle er en uønsket gæst i danske haver. Den iberiske skovsnegl er desværre vanskelig at bekæmpe. Men der findes råd. Det kan være solsorte, fælder, hegn, pindsvin, gift. Se 10 effektive tricks mod dræbersneglene og vælg den bekæmpelsesmetode, der passer bedst til dit temperament.

Dræbersneglen er en en ny dyreart i Danmark. Den har kun været her i et par årtier og er det, man kalder en invasiv art.

10 bud på at bekæmpe dræbersnegle

Dræbersneglen er en en ny dyreart i Danmark. Den har kun været her i et par årtier og er det, man kalder en invasiv art. Danske haveejere har derfor kun ganske få års erfaring i at bekæmpe dræbersnegle.

I de sidste år er der dukket mange tips og trick op til, hvordan man kommer dræbersnegle til livs. De kollektive bestræbelser fra forskning, havebrugseksperter og haveejere har været meget intense det sidste årti, og det giver forhåbninger om, at dræbersnegle-invasionen inden alt for længe kan blive slået effektivt tilbage.

Her på denne side har vi samlet de mest effektive bud, vi kender, på midler mod den iberiske skovsnegl, som er sneglens korrekte artsbetegnelse. Find én eller flere metoder til at bekæmpe dræbersnegle i din have blandt disse 10 bud:

 1. Solsort spiser dræbersnegle
 2. Dræbersnegle æder hinanden
 3. Pindsvin æder dræbersnegle 
 4. Fælder mod dræbersnegle
 5. Minimering af sneglenes gemmestederne
 6. Brug sneglemidler 
 7. Klip dræbersneglene over
 8. Fjern dræbersneglenes æg
 9. Brug dræbersnegle-måtter
 10. Tjek nye planter for æg

1. Lad solsortene spise dræbersneglene

Solsorte elsker dræbersnegle. Den sorte sangfugl er en af dræbersneglenes naturlige fjender. Det kan udnyttes ved at give solsortene de optimale vilkår i haven og ved at lægge madding frem til dem i form af levende eller døde dræbersnegle. Det kan f.eks. være ved et lille vandbassin, hvor solsortene i forvejen kommer for at drikke.

Hvis du gør det, vil du med høj sandsynlighed få at se, hvordan solsortene enten hugger dræbersneglene i sig eller flyver væk med sneglene i næbbet som føde for deres unger.

Læs også: Padderokke – bekæmpelse af havens mest sejlivede plante

Til toppen

Dræbersnegle spiser af solsorte
Foto: Ole Jørgensen

2. Lad dræbersneglene æde hinanden.

Det sidste nye middel til bekæmpelse af dræbersnegle er nok det mest bizarre. Det drejer sig om en ekstra virkningsfuld måde at bruge nematoder mod dræbersnegle på.

Denne metode involverer hvad man kan kalde biologisk krigsførsel mod snegleplagen. Det er ikke alle, der bifalder denne metode. da den også kan ramme ikke-skadelige arter som vinbjergssgneglen. Men her er metoden:

Den norske agronom, Torstein Mo, har opdaget, at man kan bruge antisneglemidlet, Nemaslug, til sætte en kanibalistisk dræbercirkel i gang.

 1. Først indfanger man nogle dræbersnegle. Dem drukner man i en vandopløsning med Nemaslug. Nemaslug indeholder den mikroskopiske rundorm Nematoder, der angriber sneglen indefra.
 2. Derefter klipper man de døde dræbersnegle over, overhælder dem med en ny gang Nemaslug, hvorpå man lægger de afklippede snegle ud dér, hvor dræbersneglene huserer.
 3. Herefter vil de levende snegle komme til. De tiltrækkes af de døde dræbersnegle på grund af de stoffer i Nemaslug’en, der lokker dræbersnegle til. Derfor spiser de deres døde artsfæller som rene kannibaler. Efterfølgende dør de af rundormen.
 4. Lad derpå denne anden generation af døde dræbersnegle ligge tilbage. Når der derpå kommer en tredje generation til, tiltrukket af nemaslug’en, så vil de spise deres artsfæller og selv dø af nematoderne –  og sådan fortsætter dræberhjulet.

Læs mere om Torstein Mo’s metode i den norske avis Aftenposten.

Til toppen

3. Lær pindsvin at spise dræbersnegle

Pindsvin kan lære at spise dræbersnegle. Hvis du har pindsvin i haven eller gerne vil tiltrække nogle , så kan du lægge de dræbersnegle, du selv har indfanget og aflivet, frem for pindsvinene.

Pindsvinene vil, hvis de ikke allerede har det i forvejen, hurtigt få smag for sneglene og begynde at gå på jagt efter dem på egen hånd. Denne metode må dog på det kraftigste frarådes, hvis du i forvejen bekæmper dræbersneglene med gift. Giften vil i så fald bare ende i pindsvinene, og det vil få tragiske følger.

Til toppen

4. Fælder mod dræbersnegle

Dræbersnegle finder primært deres mad via lugtesansen. Den viden kan man udnytte i sneglebekæmpelsen til at sætte duftfælder op.

Duftfælder kan være nedgravede dåser med for eksempel øl, sukkervand eller hønsefoder. Princippet i disse duftfælder er det samme:

Det handler om at grave en beholder med en tiltrækkende væske ned i jorden. Det kan for eksempel være en mælkekarton med øl i. Beholderen skal stikke ca 1-2 centimeter op over jorden. Derved opstår der en lile barriere, så biller og andre insekter ikke går i fælden i stort antal. Det gør dræbersneglen derimod, når den tiltrækkes af duften. Hvis alt virker efter hensigten vil dræbersneglene derpå gå på hovedet i fælden.

I sin mest udspekulerede form vil dræbersneglene af sig selv drukne i øllet eller sukkervandet. Denne aflivningsform er dog forbudt ifølge dyreværnsloven, der ikke tillader nogen form for drukning af dyr – heller ikke af skadedyr. Øl – eller anden form for væske – må derfor ikke stå for højt i beholderen, og sneglene skal efterfølgende fiskes levende op af beholderen og aflives på anden måde.

Til toppen

Læs også: De 6 mest udbredte skadedyr i hus og have – og hvordan du bekæmper dem 

Komposten - et af dræbersneglenes foretrukne opholdssteder.
Komposten er en af dræbersneglenes foretrukne gemmesteder. 

5. Begræns dræbersneglens gemmesteder

Dræbersnegle trives, hvor det er mørkt og fugtigt. I komposten kan de for eksempel både finde føde, samtidig med at nemt og lunt at gemme sig i mørket. Dræbersneglene gemmer sig også gerne under afklippet græs, bunddække og haveaffald.

Hvis du vil begrænse dræbersneglene negative indvirkning på din have, skal du sørge for rutinemæssigt at rydde op i haven og undgå, at resterne fra græsslåningen bliver liggende på plænen. Lad heller ikke haveaffald blive liggende ret længe.

Skal du vande – så gør det om morgenen i stedet for om aftenen, så fugten kan nå at forsvinde i løbet af dagen. Fugtigt haveaffald eller ukrudtsbunker er et eftertragtet miljø for dræbersneglene i dagtimerne, hvor de natteaktive dyr samler kræfter til nattens aktiviteter.

Til toppen

6. Brug sneglemiddel ved kompost og bede

En let måde at bekæmpe dræbersneglene er at strø et bekæmpelsesmiddel med jernfosfat (ferramol) ud ved komposten og ved dine bede. Fortsæt med dette, frem til frosten kommer. Midlet bevirker, at sneglene mister appetitten og går i jorden for at dø.

7. Fang og klip dræbersneglene over

De levende dræbersnegle, du fanger, kan aflives på flere forskellige måder. De kan blandt andet klippes over med en saks eller et andet skarpt instument. Klip bagved hovedet.

Sneglene er som bekendt meget ubehagelige at håndtere. Store snegle fanges med tang eller med en handske. Dræbersneglene kan også lægges i en spand, der fyldes med kogende vand. Undgå helst saltmetoden, hvor sneglene overstrås med salt. Det giver dyrene en langsom og pinefuld død. Metoden er heller ikke god for jorden eller miljøet.

Til toppen

Læs også: Sådan bekæmper du bladlus uden gift

Foto: Kerstin Engstrand

8. Gå på jagt efter dræbersnegleæg

Dræbersneglens æg er runde grå-hvide perler. De er ca 3-4 mm store og ligger i klumper. En dræbersnegl lægger i gennemsnit 30-70 æg ad gangen. Se efter æggene under bunddække, grene og krukker. Knus dem, når du finder dem. Det er lettest at samle dem i en plastpose, som du bagefter slår mod noget hårdt.

Æggene klækkes efter ca to uger og ud kommer en dræbersnegl på knap 1 cm. Efter fem uger er den blevet 5-6 cm lang, og her er den allerede kønsmoden. Det er derfor oplagt og en stor fordel, hvis du udvikler en sans for at finde dræbersneglenes æg og uskadeliggøre dem med det samme.

Til toppen

9. Lok dræbersneglene frem med måtter

Gamle bil- eller entrémåtter i gummi eller en rest gulvtæppe er effektive, men grimme fælder.

Læg måtten, hvor sneglene færdes. I løbet af dagen vil de søge ind under måtten, hvor det er mørkt og fugtigt – ligesom dræbersneglene foretrækker det. Næste dag kan du “beundre” fangsten og vælge den afskaffelsesmetode, der passer bedst til dig

Læs også: kom myrene i huset og haven til livs

10. Tjek nye planter for æg fra dræbersnegle

Husk – tag aldrig imod planter fra nogen, som har dræbersnegle i haven. Tjek også planteskolen, før du køber planter der. Kontroller ligeledes krukker for snegleæg og små snegle. De kan nemlig også gemme sig der. Gå jorden grundigt efter og rod lidt i den, så ingen snegleæg eller dræbersnegle undgår din opmærksomhed.

Til toppen

Mest læste artikler