Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for dig. Læs med og bliv klogere på følgesygdomme og forebyggelse, for både dig og dine kæledyr. 

Selvom vi kun er i februar måned, har vi temperaturer, der ligner dem, vi normalt har i marts. Og det giver flåterne optimale levevilkår tidligere end normalt. 
Flåter trives i varmt og fugtigt vejr, og siden 1965 er der sket en 4-5 dobling af antallet af flåtbid. Dette skyldes klimaændringerne og de stigende temperaturer.   

Flåterne vidergiver sygdomme som borrelia og anaplasma til både dyr og mennesker. De lever og suger blod i op til tre år, og derfor er smittefaren stor. Det er derfor vigtigt, at du passer på dine kæledyr og på dig selv.

– Som følge af det generelt varmere klima og den globale transport af husdyr stiger antallet af flåtbårne sygdomme i Europa. Derfor er det vigtigt, at kæledyrsejere er ekstra opmærksomme på deres dyr, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Symptomer for dyr

Forskellige tegn kan afsløre, om der er tale om et bid fra en flåt. For hunde ser man typisk symptomer som feber, muskel- og ledsmerter, manglende appetit, træthed og lammelse i ansigtet, eller at hunden begynder at gå usikkert. I sjældne tilfælde kan hunden rammes af virusinfektionen TBE (Tick Borne Encephelitis). Flåten vil overføre TBE-sygdommen til hunden i samme sekund, den bider, hvilket er i modsætning til sygdommen borrelia. Her kan hunden nemlig undgå smitte, hvis ejeren når at fjerne flåten i tide – senest et døgn efter, at den har bidt sig fast.

Forebyggelse for dyr

  • For at dit kæledyr undgår flåtbid kan du bruge repellent flåtmidler i form af tabletter, halsbånd eller pipetter. Selv gennem vinteren kan dette bidrage til forebyggelsen, hvis temperaturen er mild. 

  • Kig og mærk godt efter på dit kæledyr mindst én gang om dagen. Føl dig grundigt igennem hele pelsen fra snude til halespids. Flåterne sætter sig gerne under kæben, rundt om halsen, i armhuler, i lysken og under halen. Det gælder både, hvis kæledyret færdes i naturområder med skov, eng og vand, men også i byparker og på villakvarterernes græsplæner kan flåter trives i bedste velgående. Vær derfor også opmærksom, hvis du bor i et byområde.

  • Hold behandlinger til forskellige dyr adskilt. For eksempel tåler katte ikke hundebehandlinger, som kan gøre dem meget syge.

Hvis du mistænker din hund for at være smittet med borrelia, er det vigtigt at du kontakter dyrlægen. 

Mennesker kan også blive smittet af borrelia og TBE-virus. Begge er alvorlige sygdomme, som du skal være opmærksom på. 

Symptomer for mennesker

Hvis du er blevet smittet med borrelia, ses symptomerne først efter 3-30 dage. Oplever du et voksende rødt udslæt omkring det sted, hvor flåten har siddet, og influenzalignende symptomer, så kontakt straks din læge.
Hvis du er blevet smittet af TBE, ses symptomerne først efter 10-14 dage. Du bliver træt, får hovedpine, muskelsmerter og feber. Kontakt straks din læge hvis du oplever disse symptomer.

Forebyggelse for mennesker

  • Flåter lever i græsklædt vegetation, og hvis du færdes her, så sørg for at tage sko og tøj på, der dækker huden. Hvis dit tøj er hvidt eller lyst, kan du lettere se flåterne og fjerne dem fra tøjet. På den måde sørger du også for, at de ikke kravler ind under tøjet. 

  • Når du kommer hjem, så tjek dig selv for flåter. Husk at de trives i varme og fugtige omgivelser, så vær ekstra grundig disse steder på kroppen. 


Læs mere om flåter og flåtbid her eller læs 3 konkrete råd til at undgå flåter her.

Kilde: Statens Serum Institut, Miljø- og Fødevareministeriet og Agria Dyreforsikring

Mest læste artikler