Eksotiske fisk truer de danske fisk i søer og vandløb

Børnene synes, at akvariet er kedeligt. Far gider ikke havedammen mere, så den bliver nedlagt. Men hvad med fiskene? I misforstået godhed bliver de båret til en sø eller vandløb og sat fri.


Sølvkarusse, solaborre og båndgrundling overlever
Når de eksotiske fisk kommer i den nærmeste sø eller vandløb, dør de i de fleste tilfælde med det samme. Af kulde eller sult. Men en lille hård kerne overlever. Det er fisk som sølvkarusse, solaborre og båndgrundling, der klarer sig godt i den danske natur. De trives i vores klima og formerer sig flittigt.

Den naturlige balance ødelægges
Slle disse nye fisk skal have noget at æde. Det kan være den føde, vores egne fisk skulle leve af, eller de planter, vi gerne vil have i vore søer og vandløb. I begge tilfælde ødelægges den naturlige balance i vandet.

Importerede fisk kan være syge
Mange importerede fisk medbringer sygdomme eller snyltere. Vores egne fisk har ikke immunitet over for fremmede sygdomme, og fx snylteorm kan uhindret finde sig en ny vært. Der er ingen fortrydelsesret.

De fremmede fisk kan ikke udryddes
Når først de fremmede fisk har etableret sig, er skaden sket. Det er ikke muligt at udrydde dem igen. De bliver til en såkaldt invasiv art, ligesom dræbersneglen. Derfor er det ekstremt vigtigt, at de første få eksemplarer ikke bliver sat ud. De skal videre til et nyt akvarium eller aflives.

Forær fiskene til akvariehandleren
Nænner du ikke selv at slå fisk ihjel, så bed din akvariehandler om hjælp. En fisk aflives nemt med et slag i hovedet, hvorefter den lægges i fryseren et døgn.

Det siger loven:
Reglerne er meget klare. Dyr, der ikke findes naturligt vildtlevende i Danmark, må ikke udsættes i naturen.

Mest læste artikler