Friske jordbær er fyldt med skjulte maddiker – sådan får du dem ud

Har du tjekket, om dine friske jordbær er fyldt med maddiker og larver? Det bør du muligvis gøre.

Friske jordbær kan gemme på kryb, som er skjult for det blotte øje. Det skriver TV 2.

Konkret er der tale om maddiker og larver fra pletvingefrugtfluen, som er et lille insekt, der minder om bananfluer. Arten er invasiv og stammer fra Japan, hvorfra den har spredt sig til Europa. I Danmark blev den første gang spottet i 2015.

Pletvingefrugtfluen foretrækker at lægge sine æg i helt friske bær og er samtidig så snedig, at den kan skjule dem, så de ikke kan ses på overfladen. Hunnen har nemlig en stærk, savtakket brod, som kan penetrere bærrets yderside, så æggene i skjul kan vokse sig til først maddiker, senere larver og til sidst fluer indeni jordbærret.

Problemet er størst i udenlandske bær

De danske jordbærbede er indtil videre ikke blevet overmandet af pletvingefrugtfluen. I Sydeuropa er situationen til gengæld mere kritisk. Det fortæller Lene Sigsgaard, som er lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, til TV 2.

– Det er jo et kæmpeproblem, når du kommer ned til Sydeuropa. Jeg har mange kolleger, der ikke har beskæftiget sig med andet i de seneste år, end hvordan man kan bekæmpe pletvingefrugtfluen.

Det betyder samtidig også, at de friske bær, som importeres fra Sydeuropa, har størst risiko for at indeholde æg fra den lille flue. Det gælder udover jordbær stort set alle andre bærtyper, såsom hindbær, blåbær, solbær, brombær, blommer, vindruer og hyld.

Sådan renser man jordbær for kryb

Heldigvis er det muligt at tjekke, om ens jordbær er inficeret, inden man sætter tænderne i en saftig maddike. Du skal således blot lægge jordbærrene i en skål med 8 kopper vand, 1 kop eddike og en god sjat salt.

Derefter skal du lade bærrene ligge i en halv time, og hvis de er inficeret, vil der efter noget tid poppe små, hvide larver og gennemsigtige maddiker ud gennem bærrenes overflade og lægge sig i vandoverfladen. Nogle af dem er så små, at man skal helt tæt på for at se dem.

Mest læste artikler