Der er ikke noget hyggeligere end fugleliv i haven og derfor er mange også også glade for at fodre dem specielt i vinterhalvåret. Dog er fuglene ikke de eneste der sætter pris på dette festmåltid af fuglefrø – rotterne ønsker nemlig også at tage del i buffeten.
Rotter spiser næsten alt hvad de kan komme i nærheden af – desværre også fuglefrø. Men rotter er et dovent dyr og de vil derfor gå efter det føde der er nemmest at få fat i. Det betyder også, at fuglefrø spredt i græsset, er barnemad for rotterne at få fat i. Det er derfor altafgørende hvor fuglefrøene placeres således rotterne ikke tager del i festen.
Derfor skal du passe på rotter i haven
Det er ingen hemmelighed, at rotter er lig med bakterier og sygdomme, hvorfor vi så vidt muligt forsøger at undgå dem. Og har du først rotter i haven, ligger muligheden lige for, at de også flytter ind i dit dejlige hjem. Rotter kan nemlig smitte gennem henholdsvis bid, men også gennem deres afføring og veksler. Det er altså muligt for rotterne at sprede bakterier ved blot at gnide sig op ad ting eller hvis at spise af vores mad.
Hvordan bliver du så opmærksomme på rotternes ankomst? Her hersker sjældent tvivl. Først og fremmest efterlader rotter en skarp lugt, der ikke er til at tage fejl af. For det andet er rotternes cylinderformede ekstemententer letgenkendelige og kan nemt spottes både ude og indendøre. Huller i jorden eller synkende fliser på terrassen kan også være et tegn udendørs. Disse tegn er værd at være opmærksom på, sådan rotterne ikke finder vej til selve huset.En rotte kan smyge sig igennem et hul så lille som en to-krone og dermed let komme ind i varmen. Hold øje med træ smulder omkring sådanne huller, da det kan være et tegn på et rotteangreb.
5 råd til hvordan du undgår spild af fuglefrø og hermed rotter:
-
Køb “No waste fuglefoder”: Fugle er modsat rotter kræsne. Ofte vil fuglene sortere i de frø du har lagt ud, således de kun spiser deres favoritter. De resterende frø og skaller havner ofte på jorden og udgør hermed et nemt måltid for rotterne. Sørg derfor for altid, at holde jorden fri for frø ved at vælge fuglefrø uden skaller, også kaldet “no waste fuglefoder”
-
Du kan med fordel investere i en foderautomat med en bakke til de overskydende skaller i bunden. På den måde griber bakken de frasorterede skaller således de ikke havner på jorden.
-
Sørg for at hænge foderet op i stedet for at placere foderbræt eller lign. som rotterne nemt kan kommet til.
-
Prøv at placere din fuglefoder automat væk fra træer eller lignende. Det kan synes som den ideelle løsning at hænge fuglefrøene i et træ, men rotter er gode til at klatre og de vil derfor nemt kunne komme frem til fuglefrøene gennem træet.
-
HUSK at anmelde rotter til kommunen! Du kan rent faktisk ende med en bøde hvis ikke dette bliver anmeldt eller hvis du selv forsøger dig med rottegift. Det er ofte en del af din ejendomsskat i kommunen og du skal derfor ikke betale for det
Smart læsertip: Sådan sikrer du dig mod rotteangreb
En læser, Kai Høegh, har netop stået i denne “rottepine” og har i den forbindelse udarbejdet et rottesikret foderbræt, som han har været så venlig at sende os på mail. Her ses netop en fordelagtig placering på en tønde, hvilket besværliggør rotternes rejse mod frøene. Endvidere ses også den omtalte foderbakke, hvilken har til formål at gribe de frasorterede frø.