Det er generelt vigtigt at tjekke sig selv og familiemedlemmer for flåter, især i flåternes højsæson, som ligger mellem maj og september.
Dog skal du være ekstra opmærksom, hvis du har været i Nordsjælland inden for det sidste stykke tid.
Der er nemlig fundet flåter, som er inficeret med den farlige TBE-virus i Tisvilde Hegn, skriver dr.dk.
Virussen kan i mange tilfælde udvikle sig til hjernebetændelse hos mennesker og fundet har ført til, at den lokale Tisvilde Naturlegeplads er blevet lukket for offentligheden.
Ikke første gang i Tisvilde
I 2019 blev det påvist at 4 mennesker var blevet smitte med TBE sygdommen – de havde formodentligt alle befundet sig tæt ved Tisvilde Hegn.
Af den årsag har forskerne igen i år samlet flåter i samme område, for at teste om de også er inficeret med TBE. Og denne test viste sig endnu en gang at være positiv.
– Vi kan konkludere, at risikoen for at blive bidt af en flåt med TBE stadig er usædvanlig høj i området, der grænser op til naturlegepladsen. Med hensyn til, at der nu også er voksne flåter med TBE, så er det sandsynligvis nymferne fra sidste år, der er blevet voksne, og stadig har virusinfektionen i sig, siger René Bødker fra KU og virusforskere fra SSI.
TBE
TBE (Tick-borne encephalitis) er en virusinfektion, som kan være farlig for mennesker. Hvis du er blevet bidt, er symptomerne i starten influenzalignende. Derefter er der en risiko for at få hjernebetændelse. Faktisk er det hver tredje, der er blevet bidt af en TBE-inficeret flåt, som udvikler en hjernebetændelse. En meget farlig tilstand, som kan give varige mén.
Ingen grund til panik
Men der er langt fra grund til panik. Forskerne har nemlig godt styr på området.
– Der er ikke så stor risiko, hvis man bliver på stierne. Det er kun en lille, bitte plet på størrelse med en lille håndboldbane, hvor vi har fundet TBE-virus. Alle andre områder skulle det være fint. Hvis man færdes der jævnligt og har sommerhus der, så findes der en vaccine, man kan tage, siger Anders Fomsgaard I følge en artikel fra dr.dk
Hvordan skal du reagere?
Når du går i skoven eller andre naturarealer i perioden maj til september, så kan det være en god ide at have lange ærmer og bukseben for at undgå at blive bidt af en flåt.
Hvis du skulle være så uheldig alligevel at blive bidt, så bør du fjerne flåten med en normal pincet eller en speciel flåt pincet fra apoteket.
Herefter skal du holde øje med stedet, du er blevet bidt. Tegn eksempelvis en ring om stedet. Vær også opmærksom på, om du får influenzalignende-symptomer i de kommende dage.