Her er grunden til, at du er en myggemagnet

Myggestik rammer de fleste, men nogle rammes lidt hårdere end andre. Hvorfor? Det kan du få svar på her. Du får også gode råd til, hvordan du kan undgå myggestikkene, og hvordan du skal behandle dem, hvis du først har fået dem. 

Myggestik og mennesker

Vi glæder os allesammen over at sommeren og det varme vejr er på vej, men sammen med vejrskiftet følger en anden mindre glæde; myg.

Med mere end 3.000 forskellige arter af myg, findes der kun omkring 200 arter, som rent faktisk bider. Og hos myg er det er kun hunnerne, der bider.

For nogle mennesker er myg til større gene end for andre. Hvorfor bliver myg tiltrukket i en højere grad af nogle mennesker fremfor andre? Der kan være mange forskellige grunde til, at du oftere bliver stukket end dine venner, familie eller bekendte. Nogle af grundene kan eksempelvis være disse:

1. Myg elsker mælkesyre

Myg elsker mælkesyre som vi producerer i kroppen under og efter træning. Myg elsker ligeledes kropsvarme og sved.

2. Myg elsker gravide kvinder

Gravide kvinder udsender et højere niveau af CO2, hvilket tiltrækker myggene.

3. Myg elsker, når du har drukket alkohol

Alkohol påvirker dit stofskifte, hvilket øger mængden af CO2, du udsender fra din krop. Ligesom en graviditet, vil dette tiltrække myggene i flok.

Bonus info: Myg er specielt glade for dig, når du har drukket øl.

4. Myg elsker mørke eller stærke farver

Tøj, der er neutralt kan være med til at holde myggene væk, hvorimod mørkt tøj eller tøj med meget stærke farver, kan være en slem myggemagnet.

5. Myg elsker blodtype 0

Undersøgelser beviser, at mennesker med blodtype 0 er mere udsat for myggestik end andre. Faktisk er folk med blodtype 0 dobbelt så modtagelige for myggestik end eksempelvis folk med blodtype A.

Gravid kvinde der beskytter sig mod myg med myggespray

Blodtype og duft påvirker mængden af myggestik

Selvom du gør alt, hvad du kan for ikke at blive stukket af myg, kan det stadig ikke være nok. Myg tiltrækkes af CO2 og varme, som alle mennesker afgiver. Men de tiltrækkes i højere grad også af bestemte duftstoffer, der kan være forskellige fra person til person.

Hvis du har den rette kropsduft, vil der ikke være så meget du kan gøre, for at holde de små blodsugere væk. Og noget tyder på at det har en sammenhæng med din blodtype.

Nogle mennesker tiltrækker simpelthen myg med deres kropsduft, mens andre har en naturlig kropsduft, der virker frastødende på myg. Det er genetisk bestemt og det kan også være en afgørende faktor i, at du får flere myggestik end ham ved siden af dig.

Person der bruger myggemiddel mod myg og myggestik

Hvad kan man gøre for at undgå myggestik?

Der er mange med forskellige synspunkter på dette emne.

Flere taler om, at B-vitamin kan afskrække myggene – ligesom hvidløg. Det er ikke tilfældet ved B-vitamin, men måske er der noget om snakken, når det kommer til hvidløg. Hvidløg kan i teorien have en maskerende effekt på din naturlige kropsduft, men det er dog ikke videnskabeligt bevist.

Læs også: Myg og myggestik – slip for kløende myggestik

Det, der er bevist til at virke, er anti-mygge-midler, som bliver solgt i butikkerne. De midler, der bliver købt i Danmark er testet og virker som anvist på pakken. Produkterne vil reducere mængden af myggestik med 70 %.

Dog vil midlerne ikke kunne forhindre myggestik totalt.

Sådan behandler du bedst myggestik

Hvis du alligevel skulle være så uheldig at være blevet stukket af myg, er der et par ting du kan gøre for at lindre kløen og hævelsen. Is kan virke lindrende på hævelsen, hvilket samtidig kan tage lidt af kløen.

Desuden kan du prøve:

  • Aloe vera
  • Kopattesalve
  • Citronskal
  • Bananskræl
  • Æblecidereddike
  • Eukalyptusolie
  • Tigerbalsam
  • Lavendelolie

Kilde: tiphero.com, videnskab.dk

Mest læste artikler