Hvepsene kommer: Dette må du aldrig gøre

Sommeren er ved at være slut og nu bliver de gulsorte insekter for alvor aggressive i deres søgen efter mad. Men hvis du selv giver dig i kast med at fjerne det store hvepsebo i garagen eller i hækken, kan det få store konsekvenser.

Det kan være en farlig affære at fjerne et hvepsebo. Det fortæller Peter Jacobsen, indehaver af Jydsk Skadedyrsbekæmpelse til TV2 Østjylland. De gulsorte insekter bliver nemlig aggressive, så snart du rører ved deres hjem og hvis boet er tæt på eksempelvis terrassen eller huset, så skal du have fat i en skadedyrsbekæmper. 

– Vi har set forfærdelige eksempler, hvor folk forsøger at fjerne hvepseboer med en gasbrænder, og så går der ild i hele hækken, siger Peter Jacobsen. 

Forsøger du at fylde hullerne ud, der hvor hvepsene kommer ind i huset, så risikerer du, at hvepsene bare finder huller, som fører længere ind i huset. Derfor har Peter Jacobsen en god huskeregel til alle husejere. Hvis hvepseboet er større end en tennisbold, så skal man tilkalde hjælp udefra. Hvepseboet skal knuses i én og samme omgang og det er nemmere gjort, når boet ikke er for stort. Ellers risikerer du, at hvepsene flyver ud og bliver aggressive, hvilket kan gøre situationen farlig. 

Læs også: Hestebremser | Undgå bid og larver fra klæg og bremser

Husk de gode råd

Sprayflaske med gift
Foto: Getty Images

Brug gift ved hvepseplagede steder

Det kan være effektivt at anvende hvepsegift eller insektspray på de steder, hvor hvepsene færdes, når de skal ind og ud af boet. 

Hvepsebo med hvepse
Foto: Getty Images

Fjern hvepseboet – så tidligt, som muligt

Denne metode skal du skrive dig bag øret. Det er nemlig den mest effektive metode til at forebygge og bekæmpe problemer med hvepse. Hvis du opdager hvepseboet helt i starten, når de er små, er det nemmere og mindre risikofyldt, end hvis det er et stort hvepsebo. 

Hvepsefælde med hvepse
Foto: Getty Images

Lav din egen hvepsefælde

Tag en 1,5 liter sodavandsflaske og klip den over cirka på midten. Toppen af plastflasken skal herefter sættes ned i den anden del, så den fungerer, som en tragt ned til bunden. Flasken skal nu fyldes med lokkemiddel som eksempelvis sodavand eller saft. Nu kan du sætte din hjemmelavede hvepsefælde et sted, hvor du generes af hvepse. I højsæsonen i juni og juli tiltrækkes hvepse ikke af søde sager, så du skal vente til sidst på sæsonen i august og september, hvor hvepseboet er ved at gå i opløsning. 

Kaffegrums i kaffefilter på bord
Foto: Getty Images

Brænd kaffegrums på en tallerken

Hvis du hellere vil prøve at afskrække hvepsene i stedet for at tiltrække dem, kan du give dig i kast med kaffegrums. Du placerer en tallerken med kaffegrums på terrassebordet og sætter ild til det. Den brændte kaffe afgiver en duft, som hvepsene angiveligt hader. 

Person fylder 2 benzindunke
Foto: Getty Images

Stil benzin og petroleum ved terrassen

På samme måde som kaffegrums afgiver benzin og petroleum også kraftige dufte, som skulle skræmme hvepsene på flugt.

Sprayflaske
Foto: Getty Images

Brug vand til at snyde hvepsene

Ved at snyde hvepsene til at tro, at det regner, skulle de angiveligt trække sig og flyve tilbage til boet. Hav en vandforstøver klar ved terrassen og sprøjt vand på hvepsene, når de bliver for nærgående. 

Rødt hakkekød på skærebræt
Foto: Getty Images

Lok dem til med kød

En anden hjemmelavet hvepsefælde indebærer brugen af rødt kød. Kødet placeres i en hvepsefælde, hvorefter lugten af proteinerne i kødet vil tiltrække hvepsene. Proteinerne bringer de med hjem til hvepseboet til de nyudklækkede larver. 

Brune papirspose på række på sort baggrund
Foto: Getty Images

Hæng en papirspose op

De sociale medier byder også ind med tips til hvordan du kan undgå de flyvende insekter. En Facebook-bruger foreslår et simpelt snydetrick til at holde hvepsene på afstand. Hvis du hænger en brun papirspose op ved terrassen, så skulle hvepsene angiveligt tro, at det er et andet hvepsebo og flyve videre til næste frodige have. 

Hveps på hvid blomst
Foto: Getty Images

Tag det roligt

Hvepse har også en plads i naturen og bliver kun aggressive, og stikker, hvis de bliver provokeret. Tag det derfor roligt, hvis en hveps svæver forbi midt i din aftensmad. 

Mest læste artikler