Sommeren er dejlig med lyse og lange dage – og forhåbentlig en masse solskin. Men insekterne kan gøre den lune årstid til en plage.
Det er dog ikke sikkert, det går så galt denne sommer.
Forklaringen er, at vinteren har taget livet af mange af insekterne på grund af den langvarige frost i februar og det kolde forårsvejr i slutningen af marts og begyndelsen af april.
- – På den anden side af påsken plejer det at vælte ind med sommer-insekter, der har ventet på varmere vejr. Men den forsinkede vinterkulde er en joker, der kan vende lidt rundt på økosystemet og føre til, at vi får færre gener fra insekter i år, siger teknisk chef for Rentokil Skadedyrskontrol, Claus Schultz, i en pressemeddelelse.
- – Frost og kulde kan være den visse død for eksempelvis hvepse, der blev udklækket i det sene efterår og hvepsedronninger, der ikke har nået at finde sig godt til rette i deres unge hvepsebo. Og det kan forhåbentlig give en mere behagelig og insektfri sommer for os mennesker. Men det endelige udfald kan vi først vurdere i starten af sommeren, siger Claus Schultz, der også er formand for Brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere.
De tre største plager i den danske sommer er normalt hvepse, myg og myrer.
Claus Schultz giver følgende råd for at mindske generne:
Hvepse
- Opdager du et hvepsebo i hjemmet, så få det fjernet hurtigst muligt, så det ikke vokser sig større.
- Fjern søde sager fra bordet eller vindueskarme eller hold dem i lukkede beholdere.
- Fjern nedfaldsfrugt i haven.
Myg
- Undgå shorts og korte ærmer. Myg kan ikke stikke igennem tøj.
- Brug myggespray på huden de steder, hvor du ikke er tildækket.
- Fjern stillestående vand i hjemmet. Nogle myg lægger æg i fugtige jordlavninger.
Myrer
- Luk myrernes adgangsveje, som typisk er revner og sprækker i fundamentet.
- Undgå at have mad og affald på steder, som er tilgængelige for myrer og opbevar mad i køleskabet eller i lukkede beholdere.
- Hvis du finder et myrebo, så ødelæg det med kogende vand.