Myrerne ud af huset og forklaringen på flyvemyrer

Myrer under gulvet, myrer over gulve og flyvemyrer i luften. Holder det aldrig op? Jo, det gør det faktisk. Både med enkle og mere skrappe midler. Tag kampen op mod myrerne, inden de gør skade.

Den sorte havemyre er harmløs

Alle husejere har på et eller andet tidspunkt kæmpet mod myrer, der hellere ville være inde i huset end ude i haven. Den sorte havemyre er egentlig et harmløst dyr, men irriterende er den, og de fleste af os vil helst have den ud af huset.

Kend din myre

Det er næsten altid den sorte havemyre, vi ser inden døre. Den er 3-9 mm lang og brunsort. Kolonien består af vingede hanner, dronninger og de uvingede arbejdermyrer, der i tusindtal drager af sted på lange vandringer for at finde føde til kolonien, der kan bestå af 5-10.000 medlemmer.
Udenfor finder du myrebo under sten og fliser eller i rådne træstubbe. Indenfor er råddent træ eller blødt isoleringsmateriale myrernes foretrukne sted. Myrerne kan faktisk producere så meget fugt, at et trægulv i umiddelbar nærhed af boet kan blive skadet. Myrebo under gulvet er næsten umulige at opspore. Men det er nemt at se, hvor myrerne kommer ind i huset: en lille bunke jord og sand ved en sprække afslører myreruten.
Hvis der er myrer i huset om vinteren og et væld af flyvemyrer sidst på sommeren, er der med stor sandsynlighed et myrebo i eller under huset.

Når luften er sort af flyvemurer

Nogle gange om sommeren er luften sort af flyvemyrer. Det er hannerne, der er ude at lede efter mager. Flyvemurerne leder efter andre myretuer end deres egne, hvor der er avlevillige hunnere. Myrer med vinger på er simpelthen naturens fornuftige måde at undgå indavl på.

Flyvemyrer venter på godt vejr

Flyvemyrerne letter som regel meget koordineret. Der har været teorier om ferromoner og anden indre biologi i myrerne, der stod bag denne tilsyneladende koordinerede flyvedille, men i virkeligheden handler det om, at myrerne venter på godt vejr, og godt vejr er for flyvemyrer, når de kan holde sig på vingerne tilstrækkeligt længe til atnå omkring til andre tuer.
Læs også: Bekæmp bladlusene helt uden gift

Forskellige typer myregift og gamle husråd

Myrerne bekæmpes med myregift eller lokkes væk med kraftigt lugtende stoffer. Afhængigt af om myrerne skal bekæmpes i køkkenet, ved terrassedøren eller udendørs på fx fliserne, skal der vælges forskellige midler. De giftige og kradse midler er fx ikke smarte at bruge i køkkenet, men er meget effektive, når myregangene under fliseterrassen skal udryddes. Derfor deles myremidlerne op, alt efter hvor giftige de er:
 • Det milde myremiddel

  • Disse er helt ufarlige og ikke særligt virksomme: Kanel, lavendel, kaffegrums, merian, peber, tagetes, mynte osv. har alle en stærk duft, som myrer ikke bryder sig om. Når duften er frisk, går myrerne uden om, men straks duften aftager, vender de tilbage.
 • Myggespray

  • Myggespray indeholder den relativt milde gift pyrethrin. Den er velegnet i køkken, spisestue og andre steder, hvor madvarer opbevares. Myrespray er også et godt våben mod indendørs flyvemyrer.
 • Myrelokkedåser

  • Lokkedåserne bringer gift til boet. De er nemme at stille frem på gulvet og passer sig selv. Inde i de små dåser ligger små godbidder gift. Myrerne lokker selv andre myrer hen til dåsen, hvor flere og flere vil spise af giften og bringe den tilbage til boet.
 • Myrepulver til vanding

  • Vandingsmidler siver ned i jorden. Køb et pulver til opblanding i vand, og brug det, hvor myrerne trænger ind.Vand ved soklen samt på terrasse og havegange, der løber tæt ved huset. Den bedste virkning opnås ved at vande direkte på myrernes gange og boer.
 • Kogende vand mod myrer

  • Kogende vand udrydder myrer uden brug af gift. En kedel kogende vand gør det effektivt af med de myrer, larver og æg, der befinder sig i et bo. Brug det kogende vand som alternativ til vandemiddel, hvis du opdager et udendørs bo tæt ved huset. Husk at hælde rigeligt i boet, og husk, at det kogende vand også tager livet af eventuelle planter ved boet.

Læs også: Slip af med myggene med denne smarte og lette fælde

Sti af arbejdsmyrer på vej ind og ud af et hus.

Undgå myreinvasion

Myrer kan godt lide fugt. Brug derfor oftere støvsugeren end gulvkluden til gulvene, og hold luftfugtigheden nede. Hold gulvet fri for krummer og madrester, så myrerne ikke bliver fristet. Hold desuden øje med, om der opstår myrebo tæt på huset, så myrerne kan finde på at søge indendøre.

Arbejdsmyrer, flyvemyrer og myrernes dronning

En myres aktive liv er kort og hektisk. Om foråret, når det bliver varmt, myldrer arbejdermyrerne op af boet og ud efter føde. Få måneder senere i juni/juli sender boet flyvemyrer ud, der skal anlægge nye boer.
Når efteråret og kulden kommer, trækker myrerne sig tilbage til boet og afventer næste forårs varme. Myrerne søger især inden døre, hvis det bliver koldt. Derfor søger myrerne tit ind på kolde dage. Boets dronning tilbringer hele året i boet, hvor hun konstant lægger æg. En dronning kan blive ret gammel – rekorden i fangenskab er 29 år.

Mest læste artikler