Nem opskrift på hjemmelavet og miljøvenlig spray mod bladlus

Bryder du dig heller ikke om at sprøjte dine planter med ukrudtsmidler med suspekt kemi for at slippe af med hæren af bladlus i haven? Så er her en opskrift på en hjemmelavet harmløs mikstur med en overraskende ingrediens fra køkkenet. 

Konsekvenser ved kemiske insektmidler

Det er let at gå i panik, når bladlusene er ved at bide sig fast i dine planter. Der findes jo et væld af midler derude, som lover, at bladlusene hurtigt vil bukke under for virkningen

Efterhånden ved de fleste dog, at det har konsekvenser at bruge den slags midler. Kemien i ukrudtsmidlerne kan gøre skade på naturen, og rester af insektgiften kan risikere at havne i vores egen mad.

Derfor er der mange, der eksperimenterer med bekæmpelse af bladlus med organiske midler. Her er en af de bedste og mest effektive opskrifter.

Læs også: Padderokke – bekæmpelse af havens mest sejlivede plante

Læs også: Hjemmelavet ukrudtsmiddel – brug de gamle husråd med måde

Spray bladluse med hvidløg

Bloggeren handmadebymegk har – klog af skade efter talrige bladluseangreb i sin have – eksperimenteret sig frem til en organisk mikstur mod bladlus, som har en overraskende ingrediens, nemlig hvidløg.

Opskrift på organisk bladlusespray

  • Fyld en almindelig sprayflaske af plastik 3/4 op med almindelig vand.
  • Tilsæt et skvæt bionedbrydeligt opvaskemiddel.
  • Put et par fed hakkede hvidløg ned i væsken.
  • Ryst det hele godt sammen og lad det stå natten over. På denne måde bliver miksturen endnu kraftigere.
  • Spray planterne og bladene, der er ramt af bladlus, med den hvidløgs- og opvaskemiddelbaserede væske.
  • Husk også at spraye under bladene. Det er her, bladlusene foretrækker at sidde.

Blandingen af opvaskemidlet og hvidløgene passer godt sammen, fordi opvaskemidlet dræber bladlusene, og hvidløgene skræmmer nye bladlus væk.

Når tiden er inde til, at du selv skal spise dine planter fra køkkenhaven, så har regnen flere gange vasket bladene rene for opvaskemidlet og hvidløgsdunsten. Hvis der skulle sidde et nano-fragment tilbage på planterne, så skal skylningen af planterne inden brug nok tage det sidste.

Læs også: Bekæmp bladlusene helt uden gift

Mest læste artikler