Disse dyr må du drukne

Dyrevelfærdsloven anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning.

Du vidste det muligvis ikke, men i mange år har det faktisk været ulovligt at drukne hvirvelløse dyr som myrer, fluer og snegle. Den 1. januar 2021 ændrede det sig imidlertid, da Folketinget vedtog en ny dyrevelfærdslov.

I den gamle dyreværnslov stod der, at aflivning af dyr ved drukning ikke måtte finde sted. Dette gjaldt alle dyr uanset art. Man måtte altså gerne sætte en cola flaske, med den sidste sjat i, på havebordet med det formål at drukne bier og hvepse.

Læs også: Gåsebiller – sådan bekæmper du dem

Nu er det imidlertid ændret. I den nye dyrevelfærdslov står der således, at aflivning af hvirveldyr, undtagen fisk, ved drukning ikke må finde sted. Hvirvelløse dyr, som bananfluer, er altså ikke nævnt i bestemmelsen, hvorfor du lovligt kan opsætte filmovertrukne glas med eddike for at slippe af med dem, når loven træder i kraft.


En effektiv metode til at fange hvepse er, at fylde et glas med en form for sukkervand og lade dem flyve derned.

Politikerne har i den nye bestemmelse ikke fundet det hensigtsmæssigt, at lade forbuddet gælde alle dyrearter. Dette baserer sig på, at der, angiveligt, ingen videnskabelig dokumentation er for, at disse dyr føler lidelse ved drukning.

– Vi har ihærdigt forsøgt at italesætte over for politikerne, at drukning af dyr er en af de absolut værste måder at aflive dyr på, og naturligvis skal ingen dyr udsættes for dette. Vi forstår ikke, at man slækker på kravene i forhold til den gamle lovgivning på et så vigtigt område. Men vi vil fortsat kæmpe for, at ministeren bevarer de gamle regler, så ingen dyr må druknes, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Dyrenes Beskyttelse

Mest læste artikler