Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Du vidste det muligvis ikke, men hidtil har det faktisk været ulovligt at drukne hvirvelløse dyr som myrer, fluer og snegle. Fra den 1. januar 2021 ændrer det sig imidlertid. Folketinget har nemlig vedtaget en ny dyrevelfærdslov, som erstatter den gamle dyreværnslov.

I den gamle dyreværnslov står der, at aflivning af dyr ved drukning ikke må finde sted. Dette gælder alle dyr uanset art. På nuværende tidspunkt er det altså ulovligt at sætte en cola flaske, med den sidste sjat i, på havebordet med det formål at drukne bier og hvepse.

I den nye dyrevelfærdslov står der, at aflivning af hvirveldyr, undtagen fisk, ved drukning ikke må finde sted. Hvirvelløse dyr, som bananfluer, er altså ikke nævnt i bestemmelsen, hvorfor du lovligt kan opsætte filmovertrukne glas med eddike for at slippe af med dem, når loven træder i kraft.


En effektiv metode til at fange hvepse er, at fylde et glas med en form for sukkervand og lade dem flyve derned.

Den nye dyrevelfærdslov vækker bekymring hos Dyrenes Beskyttelse, der er klart uenig med den nye bestemmelse.

– Dette er en klokkeklar forringelse af eksisterende lovgivning på området. Dyr, der kan drukne, bør omfattes af et sådant forbud, herunder også hvirvelløse dyr som for eksempel insekter og snegle, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Politikerne har i den nye bestemmelse ikke fundet det hensigtsmæssigt, at lade det kommende forbud gælde alle dyrearter. Dette baserer sig på, at der, angiveligt, ingen videnskabelig dokumentation er for, at disse dyr føler lidelse ved drukning.

– Vi har ihærdigt forsøgt at italesætte over for politikerne, at drukning af dyr er en af de absolut værste måder at aflive dyr på, og naturligvis skal ingen dyr udsættes for dette. Vi forstår ikke, at man slækker på kravene i forhold til den gamle lovgivning på et så vigtigt område. Men vi vil fortsat kæmpe for, at ministeren bevarer de gamle regler, så ingen dyr må druknes, siger Britta Riis. 

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Dyrenes Beskyttelse

Twitter Print

Mest læste artikler