Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små blodsugere! Danske iværksættere har nemlig udviklet en økologisk spray, der gør dig uinteressant for flåter.  

nu findes der en helt ny måde, hvorpå du kan reducere risikoen for flåtbid.

Flåter i gummistøvlerne, i armhulen eller knæhasen er et typisk syn, når sommersolen brænder. De små blodsugere kan dog være svære at få øje på, når de først har bidt sig fast i huden – og det kan være farligt. Sundhedsstyrelsen skønner, at omkring 7.000 danskere hvert år får diagnosen borreliose, hvoraf en del af disse får varige mén.

Men nu findes der en helt ny måde, hvorpå du kan reducere risikoen for flåtbid. Det danske firma Biomixtur har nemlig udviklet en økologisk spray, der gør dig uinteressant for flåter.  

Uinteressant som byttedyr for flåter

Det er de to iværksættere, fotograf Helle Schjønning og journalist Thomas Uhrskov, der står bag den nye spray. Da deres datter fik borrelia og lå alvorlig syg i to år, undrede det dem, at der ikke fandtes et ugiftigt og økologisk middel, som kunne reducere risikoen for at blive bidt af en skovflåt.  

Efter to års research og mange eksperimenter lykkedes det Helle Schjønning at finde frem til en blanding, som ikke er giftig, men som gør brugeren mindre interessant som byttedyr for flåter.

Den økologiske spray er udviklet med inspiration i det faktum, at nogle mennesker ofte får insektbid, mens andre aldrig bliver bidt. Noget, der længe har været et mysterium. Det viser sig dog, at der er en rigtig god grund til, at insekterne er selektive i deres valg.

En omfattende undersøgelse fra Florida Universitet har nemlig påvist, at myg foretrækker at stikke byttedyr med et højt niveau af stresshormon. Med inspiration i dette forsøger den nye flåtspray blandt andet gennem duftterapi at opnå den modsatte effekt, og på den måde gøre brugeren af sprayen uinteressant som byttedyr.

Forskellig fra menneske til menneske

Formålet med den nye flåtspray er at reducere det antal danskere, som hvert år rammes af borrelia og andre flåtoverførte infektionssygdomme. Da der ikke er tale om en gift, men om et præparat som påvirker brugeren til at fremstå mindre interessant for flåterne, vil effekten dog være forskellig fra menneske til menneske.

Sprayens indholdsstoffer er økologiske æteriske olier samt forskellige økologiske tinkturer udvundet på bio-alkohol. Duften er ganske mild og behagelig, og midlet sprayes direkte på huden eller på tøjet.

Flåtsprayen produceres i Danmark. Den vejledende udsalgspris er henholdsvis 89 kroner for 50 ml og 159 kroner for 100 ml. Økologisk Flåtspray kan købes i udvalgte butikker og apotekter.

Mest læste artikler