Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne op i jagten efter regnorme og larver, eller slår sig ned med familien under din terrasse. 

Grævling – en gæst i haven

Grævlingen er det største rovdyr i Danmark. Den er ofte upopulær hos hus- og havejere, da grævlingen graver hul i din haven, larmer midt om natten og føder gerne sine unger under din terrassen.

Grævlingen er udbredt over hele Europa med nogle få undtagelser. I Danmark lever grævlingen ved løv- og blandingsskove og findes i det meste af landet, dog ikke på øer som Bornholm, Samsø, Anholt, Læsø og Rømø.  De danske grævlinger er ikke truet, men mange grævlinger bliver dræbt i trafikken.

Grævlingens udseende 

Grævlingen har et karakteristisk udseende. Hovedet er hvidt med to sorte striber som går fra snuden og op til øjnene og fortsætter ned til nakken.

Grævlingen er kraftig bygget med et lille hoved, kort nakke og korte ben.

Kroplængden er 67-90 cm og vægten ligger normalt mellem 9-17 kg for hanner og mellem 6-14 kg for hunner. Grævlingen har også en kort hale som er omkring 20 cm lang.

Grævlingens fodaftryk er let genkendelige. De peger lidt indad og er mindst lige så brede som lange. Sporet kan minde om bjørnespor, men er meget mindre.

Hvad spiser grævlingen?

Hvis du en morgen finder små, cylinder lignende huller i din græsplæne, så har du højt sandsynligt haft besøg af en grævling i løbet af natten.

Læs også: Gåsebiller – sådan bekæmper du dem

Grævlinger er aktive om natten og er altædende. Den er også specialist i at grave regneorme og laver op. Den finder sin mad i haver, parker og på kirkegårde.

En grævling har en varieret kost som kan bestå af forskellige insekter, fugleæg, brune snegle og andre snegle, larver, pindsvin og små pattedyr.

Grævlinger er som nævnt specialister i at finde regnorme, og kan faktisk spise op til 200 regnorme på et net. Den er også ude efter oldenborre larver som lever af græsrødder i græsplænen.

Grævlingens korte ben og klumpede krop forhindre af den kan jagte hurtige pattedyr.

Hvordan lever grævlingen?

Grævlingen lever i grupper, kaldt klaner, som oftest tæller mellem tre og ti dyr. Klanen holder til i et territorium som dyrene forsvarer mod andre artsfæller.

Territoriet bliver afmærket ved duftmarkeringer som udskilles fra kirtler, som ender i endetarmen, og til sidst kommer ud gennem urin og afføring.

Grævlingen er hovedsagelig aktiv om natten. Tiden mellem 02:30 og 03:30 er ofte kaldt grævlingens time, da det er i dette tidsrum at grævlingen er mest aktivt efter føde.

I dyrenes mest aktive periode i sommerhalvåret er de aktive fra omkring solnedgang til omkring solopgang.

Om vinteren går grævlingen i hi, og udeaktiviteten er minimal.

Er grævlinger farlige?

Nej, grævlinger er ikke farlige for os mennesker selv om den er et stort rovdyr. Men man bør altid have respekt for grævlingen og ikke trænge den op i et hjørne eller prøve at tage fat i den.

Normalt vil grævlingen prøve at holde sig væk fra mennesker.

Grævling som skadedyr

Grævlingen kan lave utallige huller i græsplænen når den jagter regnorme og oldenborre larver. Den kan også holde til under huse og terrasser, hvilket mange synes er ubehageligt.

Grævlingen kan også gøre en del skade på bygninger, specielt udehuse og garager, ved at den graver ud til at gå i hi.

Tips til at komme af med grævlingen i haven

Her har vi samlet nogle tips til at komme af med grævlingen i din have.

Rådene bør prøves af i et par uger før du kontakter hjælp fra din kommune.

  • Grævlinger kan ikke lide stærke lugte, som for eksempel salmiak. Sæt bokse ud med salmiak i de områder hvor grævlingen færdes ofte. Du kan også sprede knuste mølkugler over græsplænen.
  • Hvis grævlingen har faste indgange så spær dem med snor eller sten.
  • Skærm kompost godt af, saml nedfaldsfrugter op og fjern drys fra fuglebrættet.
  • Hvis grævlingen ofte går løs på skraldespanden, kan du forsøge at sikre din ved hjælp af reb. Hvis det ikke lykkes grævlingen at vælte skraldespanden vil den give op.
  • Grævlinger skræmmes let og skræmmes af ukendte lyde eller ting som rører på sig. Du kan for eksempel forsøge at stikke et par plastik vindmøller for børn i græsplænen eller hænge strimler af sølvpapir i træer eller buske.
  • Hvis grævlingen graver og roder i græsplænen på et bestemt område, kan det hjælpe at lægge en presenning over området. På den måde vil grævlingen finde andre steder at grave.
  • Hvis grævlinger har slået sig ned under din terrasse, garage eller udhus kan du tætne hullet om natten når grævlingerne er ude på vandring. Vær dog opmærksom på, at der kan være unger i hiet. Derfor skal du være helt sikker på at hiet er tomt, og du bør derfor ikke bruge denne metode før efteråret. For at finde ud af om grævlingeboet er beboet, kan du strø sand ud for indgangen og se om der er spor i sandet dagen efter.

Kilder: Miljøstyrelsen, Folkehelseinstituttet, Oslo kommune, Vestby kommune, Store norske leksikon, Artsdatabanken, Bærum kommune

Mest læste artikler