Sæson for hvepse: Sådan slipper du af med dem

Sensommeren er højsæson for hvepse, som besøger haver på jagt efter mad. Sådan kan du slippe af med de ubudne insekter og sådan skal du i hvert fald IKKE gøre.

Varme sensommerdage betyder ofte kolde glas med sodavand og sangria. De søde drikke tiltrækker dog også nærgående hvepse, som vil sværme om havebordet, så snart der er serveret. I en artikel har Kristeligt Dagblad samlet et par gode råd til hvordan du kan undgå at hvepsene indtager terrassen.

Dette skal du gøre

Der er flere ting, som du selv kan foretage dig for at sikre havefreden. Lars Wilhelmsen, som er lektor, ph.d. og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum med speciale i hvepse, nævner to ting, som tiltrækker hvepse: kød og søde sager. 

Læs også: Hestebremser | Undgå bid og larver fra klæg og bremser

Han anbefaler derfor at sætte låg på saften, da de sukkerholdige kulhydrater tiltrækker hvepsene, som skal bruge sukkeret til at flyve langt på. Derudover skal du undgå at stille kødet frem, før det skal grilles, da duften også vil tiltrække hvepse. Til sidst bør du sørge for at feje nedfaldsæblerne over i den modsatte ende af haven, da frugtsukkeret i æblerne vil tiltrække hvepse på samme måde som saftevand.

Ydermere bør du også forsøge at lede hvepsene til et andet sted i haven. Du kan eksempelvis lave eller købe en fælde med sukkerholdig lokkemiddel, som tiltrækker hvepsene. På den måde kan du lokke hvepsene til baghaven og ikke til havebordet midt i aftensmaden. Andre lokkemidler indeholder mere kemiske ingredienser, såsom sprays, insektmiddel og lokkedåser. Dem fraråder Lars Wilhelmsen dog, da de kan gøre skade på andre insekter og mennesker. 

Hvepse er et nyttedyr

Hvepse i haven har dog også en fordel. De gør nytte ved eksempelvis at spise havens bladlus og myg, så blomster og bare sommerben kan nyde varmen i fred. Hvis du har opdaget et hvepsebo i din have, så skal det dog fjernes og gerne så tidligt på sæsonen som muligt. Tidligt på året kan du stoppe boet ved at fjerne dronningen, som flyver alene rundt. Et etableret bo, skal du derimod være mere varsom med at gå i krig med.

– Hvis man pludselig får 50 sure hvepse væltende ud i ansigtet, så er man altså udsat déroppe på stigen. I bedste fald bliver man kun stukket – i værste fald ryger man ned af stigen eller får en allergisk reaktion, siger han til Kristeligt Dagblad. Her anbefaler Lars Wilhelmsen at tilkalde en skadedyrsbekæmper. Selvom hvepseboet ofte ikke er særlig svært at fjerne, så kan det være farligt.

Mest læste artikler