Spindemøl – sådan bekæmper du larverne, der spiser dine buske og træer

Hvis du ikke bekæmper spindemøllene, risikerer du, at larverne spiser alle bladene på dit træ.

spindelvæv på hegn

I disse uger vil mange danske haver komme til at ligne noget fra en gyserfilm, idet træer og buske dækkes af spindelvæv.

Spindemøl spiser buske og træer

Årsagen, til at buske og træer er dækket af spindelvæv, har heldigvis ikke noget med gys og gru at gøre. Gerningsmanden er derimod ganske ufarlig for mennesker, da det er de såkaldte spindemøl, der står bag. Fra slutningen af maj til midten af juni dækker spindemøllene nemlig buske og frugttræer med deres karakteristiske hvide spind for at beskytte deres æg og larver mod sultne fugle.

Larverne fra spindemøl kan nemt spise alle bladene på dine buske og træer. (Getty Images)

Spindemøllene holder især til i træer og buske som hæg, tjørn, rønnebærtræer, benved, æbletræer, slåen, blommetræer og andre frugttræer. Her lever spindemøllenes larver af alt det grønne på træet. Hvis du ikke bekæmper dem, kan du altså risikere, at larverne spiser hele din hæk eller alle bladene på dit æbletræ.

Du skal dog ikke frygte for dit træs liv. De såkaldte sankthansskud vil nemlig springe ud, når larverne har spist alle bladene, og senere på sommeren vil træet eller busken igen have grønne blade.

Læs også: Blommetræer – Få tips til at dyrke blommer med succes

Bekæmpelse af spindemøl

Ifølge naturvejleder Jes Aagaard skal træerne nok overleve, men han advarer dog om, at træernes vækst kan blive hæmmet.

– Hvis man har et fantastisk æbletræ derhjemme, så vil man nok være ked af det, hvis det bliver angrebet. Man skal ikke gå ud og sprøjte gift på det. Mit bedste råd er at tage en kost eller en rive og slå hul på spindet, så fuglene kan komme ind. Så skal musvitter og andre insektædende fugle nok tage sig af resten, siger Jes Aagaard til TV2.

Artiklen er fra maj 2022 og senest opdateret den 23. maj 2023

Mest læste artikler