Værn mod snegle

Gå uden om dræbersneglens favoritter, og få mere glæde af din have.

Foto: Ecostyle, tlf. 70 22 70 67

Af Lotte Bjarke, idényt nr. 7, 2006

Det ville være skønt for snegleplagede haveejere, hvis der fandtes en række planter, som den iberiske skovsnegl simpelt hen ikke kunne li’. Det er desværre ikke tilfældet, og efter en invasion kan det se ud, som om sneglene har ædt alt på deres vej.

Det er nødvendigt at sætte ind med alle midler, hvis blot bestanden skal holdes nede. Et af elementerne er at undgå at servere sneglenes livretter på et sølvfad. Og selv om det er dine yndlingsplanter, er de jo ikke meget værd, når de står som slimede og hullede plantelig efter en sneglefest.

Hegn i køkkenhaven Foto: Lotte Bjarke/forhandler: Bioplant, tlf. 86 78 69 88
Hvis der er noget, dræbersneglen elsker, så er det en veltrimmet køkkenhave. Til stor fortvivlelse for de fleste haveejere.

Med et sneglehegn kan du have din køkkenhave i fred. Sneglene kan ikke forcere hegnet, takket være den ombukkede kant, der gør, at sneglen falder af, hvis den prøver at komme ind til lækkerierne på den anden side af hegnet.

Det er en forudsætning for, at hegnet virker, at der ikke vokser planter op omkring hegnet. De snedige snegle kan bruge planter som bro, og så er investeringen ikke meget værd.

Bring i stedet de mest eftertragtede planter som fx salat og tagetes i sikkerhed for sneglene, og lad de for sneglene mindre attraktive planter udgøre beplantningen der, hvor du gerne vil nyde frodighed og blomsterdufte.

Snegleproblemet optræder i dag i stort set hele landet. I år er de ligesom foråret kommet frem senere, men der er mindst lige så mange, og de er alle vegne. Det forventes, at snegleplagen først topper her i august.

Stå sammen
Den iberiske skovsnegl invaderer ikke en enkelt have. Hvis den er i området, går det ud over alle. Derfor er det en forudsætning for at få noget ud af sin indsats, at kvarteret står sammen i kampen.

Hyppig, helst daglig, indsamling af snegle er en grundpille i kampen. Sneglene kommer frem i skumringen og efter en regnbyge, hvor de kan indsamles med fx en pølsetang og aflives i kogende vand, hvilket er mindst pinefuldt.

14 (næsten) sneglesikre planter

Disse planter kan du sandsynligvis have i fred. Men der er ingen garantier, for er sneglene sultne nok, æder de hvad som helst:

Alunrod, Heuchera.
Fingerbøl, Digitalis officinalis.
Hasselurt, Asarum.
Hvidløg, Allium sativum.
Høstanemone, Anemone japonica.
Julerose, Helleborus.
Katteurt, Nepeta.
Lavendel, Lavandula.
Løvefod, Alchemilla.
Pæon, Paeonia.
Røllike, Achillea.
Sankthansurt, Sedum.
Storkenæb, Geranium.
Vortemælk, Euphorbia.

Har du på nuværende tidspunkt store snegle i haven, kan du være sikker på, at de allerede har givet liv til endnu en generation. Så regn med, at du har lige så mange snegle næste år. Vil du undgå det, er det vigtigt at sætte ind allerede tidligt på året.

Ferromol er et effektivt sneglebekæmpelsesmiddel, der er godkendt til økologisk planteavl. Det aktive stof er ferrosulfat, der forekommer naturligt i jorden. Ferromol er et turkisblåt granulat, der drysses ud der, hvor sneglene færdes. Undgå overdosering. Det er for dyrt og hjælper ikke.

Læs også: Høstanemone – en hårdfør staude

Læs også: Julerose – pasning og formering af helleborus

Mest læste artikler