Få en skovbund med anemoner i din egen have

I selv den mindste have kan du skabe en skovbund med dejlige anemoner, som vokser under træer og buske og afblomstrer, når resten af haven begynder at grønnes. 

Man kunne fristes til at gå en tur i skoven i det tidlige forår og grave et par kvadratmeter anemoner op til en privat skovbund derhjemme.

Men det er ikke lovligt, medmindre du har en aftale med skovens ejer. Til gengæld kan det sagtens lade sig gøre at lave den slags hyggelige aftaler, måske også med din nabo, som allerede har anemoner i haven. Og desuden har planteskolen også masser af skovanemonefrø.

Læs også: Lavendel – alt om pasning og plejning af lavendler

Anemoner har det bedst i kompost-jord med nedfaldsblade

Skovanemoner (Anemone nemorosa) trives i skyggen af træer og buske på grund af den gode kompost skabt af forrådnende blade. Men lad dig ikke narre af ordet ‘skygge’, for anemoner blomstrer kun, så længe træerne ikke har blade. Herefter bliver det for mørkt, og det er en del af charmen – anemoner er forårets skønne, kortvarige tæppe af hvidt og blåt.

Blå anemone 
Blå anemone (Hepatica nobilis) vokser også vildt i Danmark, men er først og fremmest en populær haveplante 

Læs også: Rød solhat – prærieblomsten og lægeplanten

Ingen pleje af nyplantede anemoner

Haveselskab giver følgende tips om at dyrke skovanemoner i haven derhjemme.;

– “Anemoner trives bedst i skovmuld, dvs. en let og luftig jord med kompost og visne blade. Der er ingen pleje af de nyplantede anemoner. De breder sig langsomt over det tildelte område, hvis jorden passer dem. Hvert år lader du dine sammenrevne blade ligge som en 10-15 cm tyk dyne over anemonetæppet.”

Hvide skovanemoner 
Hvide skovanemoner  

Plant anemoner sammen med andre blomster

Vil du have anemoner i din have, så er det god idé at plante dem sammen med en anden plante eller blomst, der kan tage over, når anemonerne afblomstrer. Når det sker i løbet af foråret, vil der nemlig ikke være noget synligt tilbage af anemone-planten, ikke engang bladene. De vil også visne bort, og så er der kun den bare jord tilbage.

Læs også: Flotte lupiner i grøftekanten, haven og vasen

Mest læste artikler