7 tips til solafskærmning

Solafskærmning skal kunne reguleres, så der kan lukkes ned for solen, når lys og varme generer. Samtidig skal afskærmningen kunne fjernes, så der kommer mest muligt lys ind på en mørk dag.

1. Undgå overophedning

På den ene side kan solens varme bruges som varmetilskud til huset, især hvis der er store vinduespartier eller evt. en havestue. På den anden side kan solvarmen overophede huset – især lavenergihuse med store vinduespartier og ekstra isolering. Her er det afgørende med velfungerende solafskærmning.

TIP: Vælger du indvendig afskærmning, kan du se efter en løsning, der reflekterer solen. Det holder varmen ude, og gardinet fås med en isolerende effekt, der holder varmen inde på kolde dage.

2. Hold solen ude

Den mest effektive måde at holde varmen ude på, er udvendig afskærmning, der stopper solstrålerne, så solens varme ikke kommer ind på den indvendige side af ruderne. Der er dog ofte nogle tekniske vanskeligheder ved udvendig afskærmning, da der i Danmark er tradition for, at vinduer åbnes udad og dermed ofte vil komme i karambolage med udvendig afskærmning – fx skodder.

3. Vælg din styring

Sidder vinduerne højt eller inde over køkkenbordet? Er du magelig anlagt? Er du vild med teknik og motoriserede løsninger? Vil du betjene din afskærmning med snore, kæder eller helt enkelt ved blot at løfte eller trække i det? Motor-løsninger er gode, hvis du har mange vinduer, der er svært tilgængelige eller blot, hvis du gerne vil have komfort i hverdagen.

4. Skjul indsynet

Afskærmningen skal både kunne skærme for de skarpe solstråler, som den lave vintersol sender ind i stuen, og samtidig er det vigtigt, at der kommer så meget lys ind som muligt. Her kan du placere afskærmningen, hvor du vil, så du kan kigge ud, mens forbipasserende ikke kan kigge ind. Ideelt til køkkener og stuer.

Læs også: Hold solen ude med rullegardiner, persienner osv.

5. Det kølige mørke

I soveværelset er det vigtigste, at der er mørkt, når du skal sove; og i børneværelser skal der både være masser af dagslys, og der skal være mørklægning, så børnene kan falde i søvn en lys sommeraften.

6. Lange aftner

Med en markise kan du nyde en frokost en varm sommerdag i skyggen, og du kan tilmed forlænge dine sommeraftener, da du sidder under dugen, når duggen falder.

Du kan få markiser, der automatisk ruller ud, når solen står på, så kommer du ikke hjem til et overophedet hus. Samtidig har du mulighed for at sikre markisen med en vindvogter, så den automatisk kører ind, hvis det blæser op.

7. Mobil skygge

En flot parasol pynter og skygger på sommer-terrassen. Hvis du køber en i god kvalitet, kan du glæde dig over den i mange år, du kan købe ny dug og andre reservedele i stedet for at smide den væk efter et par år.

Læs også: Sådan vedligeholder du dit solsejl eller din markise

Styr på verdenshjørnerne

  • Sydvendte vinduer kræver ekstra opmærksomhed. Her er det vigtigt, at du forholder dig til solen; så vælg en løsning, der giver dig et godt indeklima.
  • Vestvendte vinduer får mest sol om dagen og eftermiddagen.
  • Vinduer imod øst får morgensol – mens nordvendte vinduer ikke kræver den store solafskærmning – men måske mørklægningsgardiner.
  • Efter en varm sommer ved I, om der er behov for at skærme for varmen – det afhænger også af, hvor gode muligheder I har for udluftning/ventilation.

Læs også: Vælg den rigtige solafskærmning til dit hus

Mest læste artikler