Hvad er den bedste solafskærmning til haven, terrassen og indendørs?

Når temperaturen ude som inde bliver høj, er det afgørende at kunne skærme af for solens stråler. Du kan skabe skygge og kølighed på flere forskellige måder, og spændende materialer og løsninger er i høj kurs. 

Parasollen nemmest og mest følsom

Den billigste og nemmeste afskærmning mod solens varme stråler er parasollen. Den fås i dag i alle materialer, farver og faconer og til så forskellige priser, at her er noget for enhver smag og pengepung. Parasollens store fordel er, at den kan sættes præcis der,  hvor behovet opstår. Til gengæld er den følsom over for vind og vejr.

Markise giver skygge ude og kølighed inde

Markisen er den mere permanente løsning, når du både vil have skygge langs huset og samtidig forhindre solstrålerne i at komme ind i huset. Den fylder intet sammenrullet, kan give dit hus karakter og er også fantastisk en lun dag, hvor en enkelt byge eller to kan nydes under den. Markisen skal passe til dit hus, og du skal sikre dig, at der ikke er restriktioner i lokalplanen i forhold til dens udformning.

En pergola-markise er til dig, der har brug for “stor skygge” – helt op til 6 m. Den styres fra siden og kan monteres med stolper, der gør den meget vejrstabil.

Solsejlet skal passe til husets stil

Solsejlet er blevet rigtig populært. Den simple løsning – enten tre- eller firkantet dug, passer godt ind i en moderne boligstil. Samtidig kan solsejlet sættes op der, hvor der ofte er kraftig blæst .

Vælger du et solsejl, så sørg for, at det passer til husets stil, at dugen er i en kraftig kvalitet og behandlet med et UV-stabiliserende materiale. Det sikrer, at det ikke misfarves i solen og samtidig beskytter mod solens farlige stråler.

Det er vigtigt, at solsejlet sættes op, så der opstår et korrekt træk, og at evt. vand kan løbe fra. Her skal du spørge en fagmand til råds.

Solafskærmning indendørs

Markedet bugner af spændende ideer til solafskærmning inden døre. Har du fx ovenlysvinduer, findes der i dag løsninger, du selv kan montere. En gennemsigtig netdug monteres udvendigt. Den dæmper sollyset UDEN at hindre udsynet, og vil du slippe for selv at rulle for, findes der løsninger, der automatisk lukker for sollyset og åbner vinduet.

Varme og lyse sommernætter

Selv når solen er gået ned, er der brug for afskærmning.  De lyse nætter kan give søvnproblemer. Her er mørklægningsgardiner, der samtidig blokerer for varmen løsningen.

Pergola giver grøn skygge

En pergola i haven eller på terrassen skaber behagelig skygge og kølighed uden at lukke solen helt ude. Pergolaen kan købes færdig eller bygges selv. Spørg på planteskolen, hvilke planter der egner sig til at klatre på pergolaen. En løsning kan være druer, klematis med tidlig og sen blomstring  og buskroser.

4 om markiser

  • Tjek vindforholdene der, hvor markisen skal sættes op
  • Vælg en stil, der passer til dit hus
  • Vælg rustfrie materialer
  • Vælg en dug, der er modstandsdygtig over for råd og svamp

Læs også: Vælg den rigtige solafskærmning til dit hus

Læs også: Byg selv en pergola og få en vidunderlig krog i haven

Mest læste artikler