Din parasol kan give dig falsk tryghed

Vi tænker, at havens parasol skygger for solen og dens skadelige stråler, når vi nyder udelivet i haven om sommeren, men det er langt fra tilfældet med alle parasoller. Se, hvilken slags parasol du bør gå efter til sommerhaven her.

Planlægger du at investere i en parasol, der kan holde solens stråler på afstand i løbet af sommerens varme dage? Så skal du have øjnene med dig, når du tager i byggemarkedet for at finde den rigtige. Det kan nemlig være svært at sikre sig, at parasollen reelt beskytter mod solens skadelige stråler.

Giver parasollen falsk tryghed?

Mangel på tydelig UV-mærkning af solafskærmningsprodukter gør det svært for os som forbrugere at vælge produkter, der beskytter ordentligt mod solens skadelige stråler. Det fortæller Charlotte Fischer, der er faglig leder af tekstilafdelingen på Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Hun mener, at det er stort problem, at producenterne af parasoller, solsejl og markiser ikke i tilstrækkelig grad sørger for at UV-faktoren fremgår af mærkningen på produkterne. Det medfører nemlig, at forbrugerne ofte ender med at købe produkter, der giver dem falsk tryghed.

Efterspørgsel på UV-tests

På Teknologisk Institut kan de ifølge Charlotte Fischer mærke en øget efterspørgsel på UV-tests af beklædningsprodukter som solhatte og badetøj til børn. Det skyldes i høj grad, at vi er blevet mere bevidste om at klæde os rigtigt på, når vi opholder os i solen. Desværre ser det ikke ud til, at vi er lige så bevidste, når det gælder produkter der skal skygge for solen som parasoller, solsejl og markiser.

I hvert fald har mange stadig den opfattelse, at skygge automatisk beskytter mod solens skadelige stråler – og det er langt fra altid tilfældet.

Vælg produkter med tydelig UV-faktor

Tekstilets UV-faktor afhænger af mange forskellige ting såsom tæthed, vægt, elasticitet og efterbehandling. Samtidig kan stoffets fibersammensætning også have indflydelse på beskyttelsesfaktoren. Vil du være sikker på, at den nyindkøbte parasol beskytter tilstrækkeligt imod solens skadelige stråler, skal du derfor kigge efter produkter med tydelig angivelse af UV-faktoren. Den skal helst være minimum 50.

Derudover skal du være opmærksom på, at beskyttelsen kan aftage over tid, da vejr og slitage kan have en negativ effekt på beskyttelsesevnen. Har du en ti år gammel haveparasol stående i haven, er det måske ved at være tid til at få den udskiftet.

Læs også: Vælg den rigtige solafskærmning til dit hus

Mest læste artikler