Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge
Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at de billige sten ikke er for billige
Da terrassen på billedet her skulle anlægges, ville familien ikke undvære brostenenes naturlige charme. Derfor fandt de på at blande granitbrosten med betonfliser. Det giver en flot og “levende” belægning – og alligevel har terrassen så jævne felter, at havebordet og -stolene kan stå uden at vippe.
Undgå for billige betonfliser
Som en ekstra fordel bliver materialerne til terrassen relativt billige. Brosten er nemlig 3-4 gange så dyre som betonfliserne. Når det gælder betonfliser og betonsten, skal du dog passe på, at de ikke bliver for billige. Der findes mange afskrækkende historier om folk, der har købt for billige betonsten. Og allerede efter den første vinter er stenene grønne af alger og glatte som sæbe – hvis overfladen da ikke er begyndt at smuldre væk.
Køb kun terrassefliser af kvalitet
Lad det derfor være slået fast med syvtommersøm: Køb kun sten og fliser, der kommer fra et kendt betonstøberi, hvor produktionen er under konstant kvalitetskontrol.
Prisen er måske lidt højere. Til gengæld er der større sikkerhed for, at betonstenene har den nødvendige styrke, og at overfladen er så tæt, at den ikke suger vand.
Det er med andre ord ikke så afgørende, om du bestiller stenene i et byggemarked, på en trælast eller direkte på et betonstøberi. Det vigtigste er, at kvaliteten af betonstenene kan dokumenteres.
Se efter betonvarekontrollens trekantmærke
Vil du være sikker på, at flisernes kvalitet er i orden, så skal du kigge efter trekantmærket. Betonvarekontrollen eller BVK fører løbende kontrol med producenterne, der er tilknyttet ordningen. Så vælger du betonfliser med trekantmærket, er du sikker på, at produktet lever op til samtlige krav, der stilles til fliser, der skal klare det omskiftelige danske vejr.
Ofte kan du bestille grus det samme sted, som du køber stenene. Alternativt kan du få det leveret af en vognmand.
Når alle materialerne er i hus, og du er klar til at gå i gang med “projekt ny terrasse” – så stop lige et øjeblik. Selvom den sjoveste del af projektet er at lægge stenene ud, må du ikke gå på kompromis med forarbejdet. Der er mange forskellige belægningssten, som kan kombineres, du kan vælge.
Chaussésten
Brosten
Betonfliser
Betonbrosten
Kantsten
Herregårdssten
Mød dine terrassefliser
At købe terrassefliser er næsten som at købe tøj: Man skal røre ved dem og se dem i det rette lys. Hvis du vil kombinere flere typer af belægningssten, så vil vi også anbefale, at se dem sammen hos forhandleren.
Chaussésten
Chaussésten er mindre granitsten, der er lige lange på alle ledder – typisk 8-12 cm. De bankes fast i afrettet grus og vibreres på plads. Ligesom andre natursten kan chausséstenene give problemer med vippende havemøbler.
Brosten
Brosten er hugget ud af granit. Højden er typisk 10-20 cm, bredden 10-15 cm og længden 15-25 cm. Stenene sættes i afrettet grus og vibreres på plads. Overfladen er noget ujævn, og stenene er derfor bedst til fx gangstier – på terrassen vil de ofte få havemøblerne til at vippe.
Betonbrosten
Betonbrosten er betydelig billigere end naturbrosten. De fås i mange farver. Efter fremstilling væltes stenene rundt i en stor tromle, så de får slået skarpe hjørner og kanter af. Det er nemt at lægge betonsten på afrettet grus – og resultatet bliver helt plant.
Betonfliser
Betonfliser er som regel større end brosten. Hvor brostenene som regel er cirka 7 cm tykke, fås fliserne i tykkelser fra 5 cm til 8 cm. Til terrasser er 5-6 cm tykke fliser tilstrækkeligt. De tykkeste fliser er gode til fx indkørsler, hvor belastningen er større.
Herregårdssten
Herregårdssten er en af de mest populære fliser i Danmark. Den bruges både til terrasser og indkørsler, hvor den navnlig passer godt sammen med S-formsstenen. Størrelsen på herregårddsstenen er 21×14 cm. Den er støbt i beton. En bondesten er stort set det samme som en herregårdssten