Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan nyde livet med alt fra afslapning til madlavning.

Giv din have et personligt udtryk

Når man skal vælge belægningssten til haven, kan man generelt sige, at et naturmateriale som fx granit giver et levende spil, der matcher havens liv og farver, mens betonsten mere skaber en ro, der spiller sammen med boligens arkitektur.

Store flader giver ro

Betonfliser fremstiller man i størrelser på helt op til 1×1 meter. Det giver mulighed for at skabe store flader, som virker mere rolige, blandt andet fordi de ikke brydes af mange små fuger. Store fliser med færre fuger betyder også, at der ikke kommer så meget ukrudt op mellem fliserne.

Beton er billigere end natursten

De fleste kender nok mest betonsten som belægning, men de er nu også blevet populære som kant- og trappesten. Samtidig vinder beton frem som materiale til borde, bænke og skulpturer. Beton fås i alle mulige spændende farver, former og størrelser – det er billigere end natursten, og derfor har flere råd til at eksperimentere med mulighederne – men modsat natursten holder beton ikke i så mange år.

Naturklinker og granit holder længe

Naturklinker holder stort set evigt, og det gør farverne også. Klinkerne bliver lavet af ler brændt hårdt ved ekstremt høje temperaturer. Så opnår man helt specielle og unikke farver som gul, rosé, rød og blåsort samt smukke overflader. Granit og andre naturlige materialer er også meget holdbart – og modsat beton er der aldrig to sten, der er helt ens. Det betyder, at du kan skabe et mere personligt udtryk i din have.

En naturlig overgang

Skab en naturlig overgang mellem forskellige rum og aktiviteter udendørs med sten og klinker. Her er det håndbrændte fliser, der møder betonsten i en spændende overgang mellem to rum i haven.

Naturmaterialer i kombination

På trods af de mange forskellige fremstillingsmetoder og materialer, kan det alligevel være svært at opdage forskelle – især fordi betonsten og naturmaterialer i dag anvendes i nye og spændende samspil og kombinationer. Selv Rådhuspladsen midt i København er anlagt med et miks af granit og beton, og du skal næsten være ekspert for at se, hvilke sten der er beton og hvilke, der er natur.

Del haven op i aktivitetszoner

Brug forskellige materialer til forskellige aktiviteter, og indret din have i forskellige zoner til f.eks. afslapning, leg eller madlavning og spisning. Store enkle flader i lys beton skaber rum til ro og balance, mens flere og mindre flader i natursten og klinker giver liv og bevægelse. Miks evt. materialerne og giv haven dit helt eget personligt udtryk.

Indret haven med små overraskelser

Haven må gerne være lidt gammeldags, og overraske fx med små stier, der fører til et hemmeligt sted, et vandløb, eller en lille dam med guldfisk. Det kan også være frugtbuske gemt bag en hæk, som man først opdager, når man har ladet sig lokke ned ad en række trapper i natursten og hen mod en terrasse lagt i spændende mønstre med betonsten.

Følg stien til nye oplevelser

Høje hække, stakitter og træer skaber mulighed for hemmelige og herlige rum i haven. Og samtidig kan man lave sjove og spændende stier, gange og trapper, som enten fører dig derhen – eller på afveje.

Læs også: Byg en ny trappesten på en weekend – sådan gør du

Personlighedstest – gratis online-test af din personlighedstype

Mest læste artikler