Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op med fliserne, ret bunden til, og læg fliserne tilbage. Med dette smarte hjælpeværktøj er operationen hurtigt overstået. 

Du har sikkert set det masser af gange: Sten eller fliser i en indkørsel ligger piv­hamrende skævt. Årsagen er som regel, at underlaget har sat sig, fordi det ikke er bygget til at klare tung trafik. På mindre belastede steder kan forklaringen også være, at der ikke er tilstrækkeligt dræn i underlaget, så frosten har flyttet fliserne.

Uanset årsag er der kun en vej: Belægningen må rettes op, for skævhederne bliver kun værre. Sten eller fliser skal løftes op, og bunden rettes til, før de lægges tilbage. Og de skal lægges lidt højere, så du kan stampe dem godt ned i gruset.

Opgaven er nem og hurtigt overstået, hvis du fremstiller et lille hjælpeværktøj: Du skærer et bræt til, så det kan føres frem og tilbage langs belægningen, mens du trækker gruset af i den rigtige højde.

Derfor er det gået galt

Dårligt underlag

Underlaget skal være stabilt og veldrænet og passe til den type trafik, som belægningen vil blive udsat for. Er underlaget eksempelvis ikke komprimeret hårdt nok, vil det sætte sig, når belægningen belastes, og så vil fliserne ligge ujævnt.

Tung trafik

Den mest typiske fejl i indkørsler er, at underlaget ikke er stærkt nok til at klare trykket fra tung trafik. Der, hvor hjulene oftest kører henover, giver underlaget sig. Og så vil fliserne inden længe ligge ujævnt.

Det skal du bruge

Det eneste materiale, du skal bruge, er lidt grus og noget fugesand – lån evt. lidt hos naboen. Ellers kan du nøjes med:

  • Skovl og kost
  • Mukkert eller brolæggerjomfru
  • 2 gamle skruetrækkere.

Sådan gør du

1. Fjern fliserne

Fliserne i det område, hvor belægningen buler, løftes op. Den første er altid svær at få op, men bruger du to gamle skrue­trækkere med lige kærv, kan du lirke den op. Det kan godt drille lidt, så hav tålmodighed.

2. Læg ekstra læggegrus

Fyld lidt ekstra grus i hullet. Her bruger du læggegrus (0-8 mm). Stamp gruset lidt med en jordstamper eller fødderne, så du er sikker på, at det ikke synker for meget.

3. Ret læggegruset

Skabelonens nederste del gøres smallere end hullet, så den kan skydes lidt fra side til side.

Læggegruset rettes af, så det ligger plant 5-8 mm højere end undersiden af de andre fliser. Det gør du let og præcist ved at skære et bræt til med hak i begge sider, så det passer i dybden, når du trækker det over fliserne på begge sider af hullet.

4. Læg fliserne tilbage

Fliserne lægges tilbage. De ligger nu lidt højere end fliserne omkring dem.

Vigtigt: Fliserne børstes først rene for sand og grus, så du kan lægge dem helt tæt og helt ned på den nye grusbund.

5. Stamp fliserne ned

Fliserne stampes ned i plan med den øvrige­ belægning. Læg et stykke bræt imellem­, og dunk med en mukkert eller en brolæggerjomfru, indtil de nylagte fliser ligger i højde med fliserne omkring dem.

6. Brug fugesand

Frisk fugesand fejes ned i fugerne, gerne over flere dage, så kornene bindes tæt sammen. Det forhindrer, at vandet siver ned, så den nye belægning sætter sig igen, og ukrudt får sværere ved at slå rod.

Læs mere: Havefliser – sådan lægger du fliser på terrasse, indkørsel og gangsti

Mest læste artikler