Bambusterrasse: Læg en flot og holdbar terrasse af bambus

Skal du lave ny terrasse? Så er der kommet en ny holdbar og prisfornuftig spiller på markedet: bambus. Se her, om det er det rigtige materiale til dit netop dit projekt.

Bambusterrasse med liggestol i have

BAMBUSTERRASSE: Hvis du drømmer om en ny, lækker træterrasse, har du sikkert tænkt over, om budgettet passer bedst til fyr, lærk eller en af de mere eksklusive tropiske træsorter. Men har du overvejet bambus – den nye dreng i terrasse-klassen?

Den kinesiske græsart kan forarbejdes til både planker og stolper, der nu også fås i FSC-godkendte udgaver. Her er alt, du skal vide om bambus som terrassemateriale:

Hvordan ser en bambusterrasse ud?

En terrasse i bambusplanker har en jævn overflade, der er ensartet i farven og helt uden knaster. Det skyldes produktionsprocessen, hvor bambusfibrene ved hjælp af varme og tryk sættes sammen til større brædder.

Bambusbrædderne fås i flere farver som mørkebrun eller grå, og med en årlig omgang træolie kan du sikre dig, at din terrasse holder farven.

Hvis du vælger ikke at oliere bambussen, bliver terrassen bliver mere grålig på samme måde som fx lærketræ, men det vil gå ud over materialets levetid. Bambussen indeholder nemlig ikke som nogle eksotiske træsorter naturlige olier, der beskytter materialet mod udtørring, råd og svamp, så din terrasse vil kræve nogen vedligeholdelse hvert år.

Vælger du at lægge bambusplanker, får du en terrasse, der i nogen grad har en overflade, som minder om et gulv inden døre. Så hvis du drømmer om en rustik terrasse med masser af spil og farvevariation, er bambus ikke det rette materiale for dig.

Hvordan er kvalitet og hårdhed?

Netop fordi bambusplankerne er samlet af fibre fra bambusplanten, bliver overfladen væsentligt hårdere end europæiske træsorter som lærk eller fyr, der traditionelt hører til danskernes foretrukne træsorter til træterrasser.

Overfladens hårdhed kan sammenlignes med tropiske træsorter som ipé eller jatoba. Det giver bambusplankerne en ekstra god holdbarhed. Men som med et hvilket som helst andet materiale er der altid risiko for skrammer og ridser, uanset hvor hård overfladen er.

Bambussen har den ekstra fordel, at tætheden er 1.200 kg pr. kubikmeter. Til sammenligning har ipé en tæthed på 1.000 kg/m3, mens egetræs tæthed ligger omkring 650 kg/m3.

Det betyder, at hvert bambusbræt har stor tyngde, og det giver en eksklusiv fornemmelse at gå på en terrasse, der føles helt stabil og ikke giver efter.

Bambusbrædder er hårde, og en bambusterrasse er derfor helt stabil og giver ikke efter, når man går på den. Fotos: Holse & Wibroe.

I Danmark har vi i nogle år brugt bambus til gulve, møbler og tekstiler, men som udendørsmateriale er bambus forholdsvis nyt, og erfaringerne på lang sigt er derfor begrænsede.

Producenterne af bambusplanker til udendørs brug hævder, at plankerne vil have en holdbarhed på op til 30 år, også i det danske vejr, hvis du oliebehandler terrassen årligt og sørger for almindeligt vedligehold.

Da bambussen opvarmes til omkring 200 grader i fremstillingsprocessen, skulle plankerne være beskyttet mod svamp og råd, men hold øje med, om terrassen har brug for lidt ekstra kærlighed for eksempel omkring nedløbsrør, eller hvor der står krukker med planter ovenpå.

Hvad koster en bambusterrasse?

En anden fordel ved bambus er prisen, som ligger i mellemlejet for terrassematerialer.

Lægger du terrasse i en af de eksklusive tropiske træsorter, kan det blive en dyr omgang med priser fra omkring 700 kr. helt op til det tredobbelte pr. kvadratmeter.

Til gengæld kan du finde bambusplanker fra omkring 550 kr./m2 – eller nogenlunde samme prisniveau som de kompositbrædder, der har været populære i en del år, men som i vind og vejr hurtigt kan blive slidte, ødelagte og triste at se på.

Bambus kan dog ikke konkurrere med prisen på lærketræ eller trykimprægnerede fyrrebrædder, så bambus er til dig, der gerne vil investere lidt ekstra for at få en virkelig lækker terrasse.

Du vil til gengæld opleve, at der er mindre spild, når du lægger en bambusterrasse, fordi plankerne er så ensartede både i overflade, udseende og form.

Skal du have håndværkere til at lægge terrassen, burde du også kunne spare penge, fordi monteringen er enklere og hurtigere.

Hvordan bygger man en bambusterrasse?

Den hårde bambus kræver, at du bruger værktøj, der kan klare opgaven.

For at skære plankerne helt skarpt til skal du bruge en kap-/geringssav og en savklinge med 48 tænder. De afskårne ender skal behandles med et særligt voksmiddel, der forhindrer udtørring.

Bambusplankerne er formstabile og arbejder ikke nær så meget som brædder af træ, og derfor kan de samles med not og fer ligesom gulvbrædder, så endesamlingerne bliver stort set usynlige.

Med særlige monteringsklips, der skrues fast i underlaget, lægger du nemt plankerne med helt jævne mellemrum uden at skulle bekymre dig om afstandsklodser.

Du kan også vælge at skrue brædderne fast i strøerne nedenunder, men husk på, at brædderne er meget hårde, så du skal forbore, før du kan få skruerne i.

De fleste bambusplanker til udendørs brug bliver solgt forolierede. Men når du har lagt terrassen færdig, bør du afslutte arbejdet ved at efterbehandle plankerne med en almindelig træolie for at sikre dig, at terrassen holder bedst muligt.

Hvor bæredygtig er en terrasse af bambus?

Bambus har i en del år været fremhævet som et bæredygtigt materiale, fordi det i modsætning til træ vokser ekstremt hurtigt og kan høstes få år efter plantning.

Det er altså en vedvarende ressource, der heller ikke kræver så store arealer til dyrkning kilo for kilo.

Kritikken har gået på, at der ikke har været nogen mærkningsordning for bambus, og at du som forbruger ikke har haft nogen chance for at vide, hvordan bambussen er dyrket og høstet.

Men inden for de seneste år er bambus med det kendte FSC-mærke kommet på markedet, så du ved, at det er produceret og høstet på en miljømæssigt forsvarlig måde under ordnede arbejdsforhold og med en ordentlig betaling til arbejderne.

Husk at kigge efter mærket, for det er langt fra al bambus, der sælges i Danmark, der er FSC-mærket. Du skal samtidig regne med, at den mærkede bambus er lidt dyrere.

Tænk også på transporten fra Kina, som koster i CO2-regnskabet, og vedligehold din terrasse, så materialet holder så længe som muligt.

Hvordan fremstilles bambusbrædder?

Bambus er ikke en træsort, men et kæmpegræs. Den kan høstes efter fem-syv år, og planten vokser modsat træer videre, så man kan høste den igen.

Bambusrørene er hule, så de skal skæres i strimler, som dampbehandles og gennemgår en meget præcis tørringsproces.

Fibrene behandles herefter med en lim, der med opvarmning til omkring 200 grader og under stort tryk formes til planker.

Efter samling oliebehandles brædderne, og så er de klar til eksport.

Mest læste artikler