Brug terrassevarmere med god miljø-samvittighed

Terrassevarmeren er populær - de er hyggelige, men de er også kritiseret for at være dårlige for miljøet. Der udvikles dog på livet løs, og de bliver bedre og bedre, så du fremover kan bruge terrassevarmeren med bedre miljø-samvittighed. Bliv også klogere på fordele og ulemper ved forskellige typer af terrassevarmere.

 

Vælg den med laveste varmeeffekt

Gå efter de terrassevarmere, der har det laveste kW-tal (varmeeffekt): Jo lavere kW-tal jo mindre CO2-udledning. Tallet ligger ofte på 5-9 kW, men der findes i dag gasdrevne terrassevarmere med et tal så lavt som 2 kW, som altså vil betyde mindre CO2-udledning. Men brug din sunde fornuft og overvej, om du kan holde varmen og hyggen med et tæppe og nogle stearinlys en gang imellem.

Terrassevarmere med gas

Den fritstående gasvarmer har en fod, der skjuler gasflasken, og en ”hat” i toppen, der reflekterer og spreder varmestrålingen.

Fordele: Kan stå, hvor du ønsker det, da den ikke kræver en stikkontakt. Den har en relativt stor rækkevidde pga. hatten/reflektoren.

Ulemper: Gasdrevne terrassevarmere kan kun bruges udendørs, da det er åben ild, og der udvikles kuldioxid ved afbrændingen. Blæser det, forsvinder varmen.

Terrassevarmere med el

De elektriske terrassevarmere er især velegnede til terrasser, der er lukkede af tag eller vægge. Der findes to typer af elektriske terrassevarmere: infrarøde varmere og reflektorvarmere. Den infrarøde terrassevarmer sender varmen mere koncentreret ud: Kun når de infrarøde stråler rammer personer eller ting, bliver de varmet op. Dermed undgår du varmespild.

Fordele: Mere sikker at bruge, fordi der ikke er åben ild, og den fungerer både i blæsevejr og stille vejr.

Ulempe: Den er ikke så fleksibel som den gasdrevne, da den kræver et elstik. Den har generelt heller ikke så stor rækkevidde som den gasopvarmede terrassevarmer.

Terrassevarmere med åben ild

Terrassevarmere med brænde findes som terrassepejse, lerbrændeovne og udeovne.

Fordele: Ild giver hygge og andre anvendelsesmuligheder end en gængs terrassevarmer.

Ulemper: Udeovne er generelt meget tunge og ufleksible. Du kan dog købe et bord med hjul under, så ovnen kan flyttes fra sted til sted. De er som gasvarmeren mindre anvendelige, når det blæser, og ulempen ved udeovne eller -pejse er, at det hurtigt bliver for varmt tæt på, og køligt, når man trækker sig lidt væk fra ilden.

Se 4 forskellige terrassevarmere på næste side
#br

Køb en terrassevarmer

Foto: Morsø1. Forno terrassevarmer fra Morsø kan også fungere som grill, hvis du køber ekstraudstyr. Den vejer 100 kg, men kan deles i to, hvis den skal flyttes. Pris for pejsen: ca. 7.000 kr.

Foto: Rio2. Den elektriske terrassevarmer Rio kan hænges på muren. Har reflektor, der sikrer en jævn fordeling af varmen. Måler 39 x 10 x 10,8 cm. Koster ca. 3.300 kr. hos elvvs.dk og hjem.dk.

Foto: Palma3. Udendørspejs i sort lakeret stål. Designet forhindrer, at der spredes røg til alle sider, eller gløder springer, og pejsen har ligeledes en indbygget askeskuffe. Pris ca. 900 kr. hos bl.a. udepejse.dk.

 

Foto: Ecoline4. Terrassevarmeren Ecoline bruger gas og har to separate 2 kW-brændere, som du kan tænde samtidig eller kun have én tændt. Højde 210 cm. Produceret af tyske Enders. Pris ca. 3.300 kr. Forhandles bl.a. af terrassevarmer.dk.

Mest læste artikler