Overdækket terrasse – 10 råd, inden du går i gang

Overdækning af terrasse er en stor gevinst, hvis det gøres på den rette måde. Tjek denne liste med 10 gode råd, du skal have med i overvejelserne, inden du går i gang med at bygge en overdækket terrasse.

Overdækket terrasse

Fordele ved en overdækket terrasse

En overdækket terrasse skærmer for regn og dug og holder på varmen, når det bliver køligt på en sommeraften. Er der også læ, kan terrassen benyttes fra tidligt forår til langt ud på efteråret, evt. med lidt varmetilskud fra en terrassevarmer. Havemøblerne bliver aldrig våde, og hvis grillen får sin faste plads lige uden for på fliserne – er der dømt rigtig lang grill-sæson.

Tjek om terrassebyggeriet skal anmeldes

Inden du går i gang med at etablere en overdækning af terrassen, skal du tjekke, om du har pligt til enten at anmelde byggeriet eller få tilladelse til det fra din kommune. Som tommelfingerregel kræves der tilladelse, hvis en terrasse-overdækning er over 50 m2, men dine præcise pligter afhænger af, hvilke andre småbygninger du har. Læs mere om reglerne for byggetilladelse her

Overdækket terrasse? Tjek disse 10 ting først

Overdækket terrasse

1. Hvor stor skal terrasen være, så du får max glæde af solen?

Tænk over størrelsen af terrassen, der skal både være hyggeligt til hverdag og plads til gæster ved grillen. Der skal helst være både sol og læ på terrassen. Hvis den mest skal benyttes eftermiddag og aften, skal der være aftensol.

2. Skal en overdækket terrasse være fritstående eller murfast?

I dagligdagen er det rart, at der er direkte adgang fra køkken/stue til terrassen – her kan terrassen hæftes direkte på husmuren. Men terrassen kan også bygges fritstående i havens hygge-ligste krog – eller i forbindelse med et hegn, skur eller carport.

3. Grav ud til fliser, før du overdækker af terrassen

Hvis du bygger nyt eller evt. vil skifte underlaget på terrassen, er det altid nemmest at grave ud til fliser før overdækningen. Men husk at have eventuelle punktfundamenter med i planerne.

4. Vælg materialer der passer til huset

Overdækninger kan bygges som et helt enkelt tag af spinkle materialer eller som en arkitektonisk udbygning i samme stil og materialer som huset.

5. Brug planter og hække til at skabe læ

Du kan skabe læ med hække, læhegn eller med sider, der bygges sammen med overdækningen af terrassen. Afskærmningen betyder, at terrassen bliver ugeneret – men husk, at solen skal kunne skinne ind – og at det også er rart at kunne se ud i haven.

6. Vil der slippe nok lys ind i rummene bag den overdækkede terrasse?

Det er vigtigt, at taget lader lyset komme igennem, så der ikke bliver mørkt i rummene i huset inden for terrassen. Overvej evt. at gøre vinduesarealet bag den overdækkede terrasse større.

7. Undgå kondens, fugt og dryp

Det er vigtigt, at taget har en termovirkning, så du undgår kondens, fugt og dryp. Lukkede sider med glas, kan også være i termoglas for at undgå dug.

8. Få styr på regnvandet

Når I planlægger byggeriet, er det vigtigt at have en plan for vandafledningen fra terrassetaget. I en del kommuner vil lokalplanen kræve, at vandet nedsives på egen grund, fx i faskine. Under alle omstændigheder er det nye tag på den overdækkede terrasse en god mulighed for at opsamle regnvand til vanding i stedet for blot at lade det løbe ud i kloakken.

9. Overvej vedligholdelsesfrit tag til en overdækket terrasse

Mange overdækninger er vedligeholdelsesfrie i pulverlakeret eller galvaniseret stål, glas og kraftig polycarbonat. Så undgår du flere vedligeholdelses-projekter.

10. Skal den overdækkede terrasse kunne ændres til en udestue?

Det er ofte en god idé at forberede den overdækkede terrasse, så den kan ændres til en havestue, hvis I får lyst til det.

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

Mest læste artikler