Byg en fliseterrasse, og få en dejlig gårdhave på en weekend

Fra græsplæne til flot fliseterrasse på en weekend. Det var, hvad Dorthe Plechinger og et hold af hjælpere gjorde. Læs Dorthes fortælling om arbejdet, og følg med i hele processen, hvor du også får et overblik over, hvilke materialer du skal bruge, hvis du vil have din egen gårdhave med fliseterrasse.

Foto: Dorthe Plechinger
Sådan så haven ud, før der blev lagt fliser.
Foto: Dorthe Plechinger

Indiske sandstensfliser i stedet for græs

Jeg har altid holdt på, at vi skulle have græs, men det var, indtil jeg så de fliser, vi nu har anlagt: Indiske sandstensfliser i såkaldt multicolor i varme nuancer. De er lidt ukurante i både kanter og tykkelse, og de håndværkere, som vi allierede os med, var svedige ved udsigten til at lægge dem – og så endda i stabilgrus, der har flere store sten iblandt.

Fint grus til finjusteringen af fugerne

Stabilgruset kan gøre det svært at nivellere ordentligt, når fliserne også er så uens, og svært at få gruset passet ind i fugerne. Så efter råd fra min far købte vi i sidste øjeblik ekstra og fint grus til “finjusteringen” af fugerne – hvilket viste sig at være et held. Håndværkerne var min far og hans ven Knud, der er vant til at lægge fliser. Og håndlangere var først min mand og mig, og siden måtte vi rekvirere hjælp. Vi gik i gang fredag aften og lagde de sidste kantsten søndag eftermiddag kl. 16.

Forarbejdet – opgravning af plænen

Vi havde på forhånd fået gravet hele vores udslidte græsplæne op. Da fliserne var ca. tre cm høje (dvs. 2,5-3,4 cm), skulle der graves omkring 10 cm jord op overalt, hvoraf de syv cm skulle dækkes igen af grus. Det betød, at vi bestilte grus til 50 kvm x syv cm – plus lidt ekstra.

På næste side kan du følge tidsplanen step by step fra den spæde start fredag til søndag, hvor fliseterrassen stod færdig.

#br

Tidsplanen – fra fredag til søndag

Fredag aften

Arbejdsredskaberne blev kørt ind i haven, der blev trukket snore, som håndværkerne kunne arbejde ud fra. Hvor skulle linjen gå? Vi fandt ud af, at den mest naturlige linje var fra vores træterrasse mod skuret, og derfor blev der trukket en stram snor her. Først en på langs og så en på tværs, så haven blev inddelt i fire dele, der blev færdige én ad gangen.

Lørdag formiddag
Min mand og jeg kørte grus ind til at dække de første syv cm i den ene fjerdedel af haven. Og vi skovlede op i trillebøre, kørte ind, læssede af, kørte ud, skovlede op, kørte ind. På et tidspunkt måtte vi indse, at vi ikke kunne klare det uden hjælp. Efter gruset kom nemlig kantstenene og fliserne, og så igen mere grus. Vi blev hurtigt enige om at hyre to ekstra hjælpere inde hos naboen.

Foto: Dorthe Plechinger
Rist til afløb af regnvand og faskine lægges i den ene ende af terrassen.
Foto: Dorthe Plechinger

Faskine og kantsten
Min far var i mellemtiden i gang med at grave ud til faskinen. Den skulle placeres mellem flisekant og cykelskur og graves så dybt ned, at den kunne dækkes helt. Knud var gået i gang med at ramme haven ind med kantstenene. Da denne kant kom på, begyndte der at blive mere struktur på haven, der ellers havde set lidt uoverskuelig ud.

Sådan blev overfladen af gruset ensartet
Imens havde min far fået gruset lagt i ca. syv cm’s højde i den første fjerdedel. Det blev stampet med maskine, og herefter blev overfladen af gruset ensartet på følgende måde: To jernrør blev lagt ned i gruset parallelt med hinanden, så deres overflade flugtede med grusets overflade. Herefter blev et andet rør lagt på tværs og kørt hen over overfladen, så overflødigt grus blev fejet væk og overfladehøjden holdt. Da Knud var færdig med kantstenene, begyndte de to at lægge fliserne efter snorens kant.

Lørdag eftermiddag
Vi hentede mere grus og flere kantsten og fliser ind, og de to håndværkere lagde dem støt og roligt og var nu også godt i gang med den anden del af haven. De utilpassede linjer i flisernes kant drillede dog hele tiden, det samme gjorde de forskellige tykkelser på fliserne, så snoren måtte flyttes og fliserne rettes til igen og igen. Vi stoppede med arbejdet, da anden fjerdedel var nogenlunde på plads.

 

Foto: Dorthe Plechinger
Vi har efterfølgende været nødt til at købe mere fint grus for at justere på flisernes højde. Set i bakspejlet burde vi nemlig have gravet dybere, så der var blevet plads til mere stabilgrus samt 5-10 cm afretningsgrus.
Foto: Dorthe Plechinger

 

Søndag formiddag
Fliserne blev skåret af fra kl. 10. Ellers fortsatte arbejdet også her støt og roligt. Eneste krise viste sig at være flisernes art, der sammen med det grove stabile grus igen gjorde det svært at få flisernes overflader til at være jævne. Dels var det fine grus sluppet op, og dels kunne stamperen ikke bruges her, da fliserne var for uens og skrøbelige, så vi måtte – og må – leve med en vis ujævnhed.

Søndag eftermiddag
Selv små ting drillede, og da de sidste fliser skulle få hele puslespillet til at gå op – samtidig med, at vi var nået til det allergroveste af gruset – blev der ikke sagt mange ord. Håndværkerne skulle køre sidst på dagen, og derfor skulle arbejdet være færdigt. Men det lykkedes – vi blev færdige, og vi forsøgte at feje det resterende grus ned i fliserevnerne, da de var taget af sted. Det viste sig at være et pillearbejde.

Det skulle vi købe

Fliser, kantsten, grus, faskine og tilhørende riste og rør samt cement til nedlæggelsen af faskine.

Det skulle vi også bruge:

  • Stampemaskine, fliseskærer, rør til at afrette gruset med, snor til at dirigere ”linjen” i stenene efter, trillebøre, skovle og en sækkevogn.
  • En blød hammer er god til at hamre fliserne på plads, så de ikke går i stykker, og en hakke er genial til at løfte fliser og kantsten op med, hvis de skal justeres.

Mest læste artikler