Byg en fliseterrasse, og få en dejlig gårdhave på en weekend

Fra græsplæne til flot fliseterrasse på en weekend. Her er et overblik over hele processen, hvor du også får et overblik over, hvilke materialer du skal bruge, hvis du vil have din egen fliseterrasse

anlæg af fliseterrasse

Til denne fliseterrasse bruger vi indiske sandstensfliser i såkaldt multicolor i varme nuancer. De er lidt ukurante i både kanter og tykkelse, og det kan være svært at lægge dem pænt i stabilgrus, der har flere store sten iblandt.

Stabilgruset kan gøre det svært at nivellere ordentligt, når fliserne også er så uens, og svært at få gruset passet ind i fugerne. Derfor brugte vi udover stabilgrus også fint grus til “finjusteringen” af fugerne.

OBS! Denne opskrift kan også bruges, selvom dine fliser er mere ensartede end vores.

Tidsforbrug:

Vær opmærksom på, at det er hårdt at lægge fliser, så få gerne hjælp af flere. Med tre hjælpere kan du for eksempel klare opgaven på en weekend. Vi gik i gang fredag aften og lagde de sidste sten søndag eftermiddag kl. 16.

Materialer til fliseterrassen:

Fliser, kantsten, grus, faskine og tilhørende riste og rør samt cement til nedlæggelsen af faskine.

Værktøj og maskiner – dette skal du bruge:

 • Stampemaskine
 • Fliseskærer
 • Rør til at afrette gruset med
 • Snor til at dirigere ”linjen” i stenene efter
 • Trillebøre
 • Skovle
 • En sækkevogn.
 • En blød hammer er god til at hamre fliserne på plads, så de ikke går i stykker
 • En hakke er genial til at løfte fliser og kantsten op med, hvis de skal justeres.

1: Forarbejdet – opgravning af plænen

Vi havde på forhånd fået gravet hele den udslidte græsplæne op. Da fliserne var cirka tre cm høje (dvs. mellem 2,5 og 3,4 cm høje), skulle der graves omkring 10 cm jord op overalt, hvoraf de syv cm skulle dækkes igen af grus. Det betød, at vi bestilte grus til 50 m2 x syv cm – plus lidt ekstra.

2: Træk snore

Der skal trækkes snore, som I kan arbejde ud fra. Find den mest naturlige linje, og træk en stram snor her. Først en på langs og så en på tværs, så jeres kommende fliseterrasse bliver inddelt i fire dele, der kan gøres færdige én ad gangen. De to snore gør det samtidig lettere at få en plan fliseterrasse.

3: Læg grus, og gør det plant

Kør grus ind til at dække de første syv cm i den ene fjerdedel af haven. Skovl gruset op i trillebøre, kør det ind og læs af.

Nivellering af grus

For at gøre gruset ensartet lægges det i cirka 7 centimeters højde i den første fjerdedel. Det skal derefter stampes med en stampemaskine, og herefter skal overfladen af gruset gøres ensartet på følgende måde:

 1. To jernrør bliver lagt ned i gruset parallelt med hinanden, så deres overflade flugter med grusets overflade.
 2. Herefter bliver et andet rør lagt på tværs og kørt hen over overfladen, så overflødigt grus bliver fejet væk og overfladehøjden holdt.

4: Faskine og kantsten

Simultant med at du lægger grus, kan du med fordel også grave ud til en faskine, der leder regnvandet væk. Vi placerer vores faskine mellem flisekant og cykelskur.

Foto: Dorthe Plechinger

5: Læg fliserne

Når gruset er helt plant, kan I begynde at lægge fliserne efter snorenes kant. Bank fliserne på plads med en blød hammer.

Hvis fliserne, som i vores tilfælde, er uens i tykkelse og størrelse, kan det være svært at få linjerne til at passe. I det tilfælde er det ikke andet for end at flytte snoren og rette fliserne til igen og igen.

Når fliserne ligger, som du vil have det, i den første fjerdedel, kan du begynde at skære kanten af fliseterrassen til med en fliseskærer.

6: Lav en firkant – og gør det igen

Hent mere grus samt flere kantsten og fliser ind til endnu en fjerdedel. Gå frem på samme må som før, og tag én fjerdedel af gangen.

7: Fyld fliserevnerne

Foto: Dorthe Plechinger

Når hele fliseterrassen er lagt, og kanterne skåret pæne med fliseskæreren, mangler kun det sidste pillearbejde. Fej det resterende grus ned i fliserevnerne, og derefter kan du nyde din fine nye fliseterrasse.

Foto: Dorthe Plechinger

Denne artikel blev først bragt den i 2012. Den er senest opdateret 16. juni 2022

Mest læste artikler