Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Træterrassser nyder i disse år stigende popularitet, selvom de kræver mere vedligeholdelse end en fliseterrasse. De er nemlig meget charmerende og behagelige at gå og opholde sig på, og så er de desuden nemmere at anlægge. En terrasse i tilslutning til huset fungerer altid bedst, hvis den er i niveau med gulvet i stueetagen, og det kan give problemer. Her er svaret den hævede terrasse.

Grundig planlægning
Inden du går i gang, er der flere ting, som du skal tage stilling til: Terrassens placering, størrelse, orientering og adgangsforhold.

Adgangsforholdene til huset er vigtige, hvis terrassen skal blive et populært opholdssted. Projektet kan måske også kombineres med et nyt dørparti af glas, som giver mere lys i rummene og mindsker forskellen mellem ude og inde.

Lone Kirkebjerg Hansen, tlf. 22 81 42 82Det siger reglerne
Opførelse af en terrasse kræver ikke ansøgning eller anmeldelse til kommunen, blot må du ikke bygge nærmere end 2,5 m på naboskel. Er terrassen overdækket, men mindre end 50 m2, skal du imidlertid anmelde byggeriet, inden du starter, og hvis kommunen ikke har reageret efter 2 uger, kan du gå i gang. Hvis du er i tvivl om reglerne, skal du henvende dig til teknisk forvaltning i din kommune.
Placeringen er også vigtig i forhold til, hvordan terrassen orienterer sig mod udsigten, haven og naboerne og ikke mindst sollyset i dagtimerne. Terrassen behøver ikke at indskrænke sig til en enkelt facade – hvis det passer med huset kan den sagtens krybe rundt om et hjørne.

Størrelsen bestemmes af, hvilke aktiviteter terrassen skal kunne rumme, men den skal selvfølgelig også stå i et fornuftigt forhold til både husets og havens størrelse. Du kan også vælge at overdække terrassen helt eller delvist. Bagsiden af den gode udsigt er muligheden for indsigt fra naboerne, så du kan overveje at lave en mere dækkende afskærmning på de sider, der er umiddelbart synlige fra vejen eller naboernes ejendomme.

Stil og materialer
Du skal afpasse terrassens materialer og udseende, så den passer til husets stil og alder, således at du får en harmonisk helhed. En arkitekt eller havearkitekt vil hurtigt kunne skitsere mulighederne for dig og sikre et pænt resultat.

Husk rækværket
Rækværket kan du vælge at lave i samme træ som dækket, du kan male det, men du kan også vælge et rækværk af rustfrit stål, der kan købes som byggesæt næsten lige til at montere. Det er ikke så rustikt eller haveagtigt som trægelænderet, men kan være en meget flot og maritim løsning.

Til de synlige dele og ikke mindst selve dækket er du ikke alene henvist til det almindelige fyrretræ, men kan efterhånden også vælge mellem en lang række eksotisk hårdttræ som fx ipé, jatoba, cumaru, mahogni og det meget dyre teak. De ædle og mørke træsorter er meget slidstærke og hårde, og de indeholder olie og stoffer, der beskytter dem mod råd og insektangreb, og de kan holde i årevis, men vil dog falme noget og blive grålige i farven.

Behandler du dem jævnligt med olie, vil de derimod bevare deres smukke tone og vil alt andet lige få en længere levetid.

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

Mest læste artikler