Sådan finder du den helt rigtige terrassevarmer til dit hjem

Med en varmelampe på terrassen kan du nyde sommerens lyse nætter udendørs. Det er dog vigtigt at vælge en terrassevarmer, der passer perfekt til dig og dit uderum. Læs med her, hvor vi guider dig gennem watt, størrelser, klimavenlighed, priser og design.  

Med en varmelampe på terrassen kan du nyde de kølige sommeraftener, hygge dig i stearinlysets skær eller tælle stjernerne på himlen uden at fryse.

Der findes dog mange forskellige terrassevarmere, der passer til mange forskellige udeområder.

Derfor kan det være svært at vælge lige præcis den varmelampe, der passer bedst til din terrasse – det afhænger nemlig af flere forskellige faktorer.

 

Se vores guide her: 

Forskelle på gas og el 

De mest almindelige terrassevarmere opvarmer enten med gas eller el.

Mange husejere har en gasdrevet varmelampe stående i haven, men der er faktisk god grund til at kigge efter en terrassevarmer, der opvarmer med el frem for gas.

Ifølge Energistyrelsen koster en elektrisk terrassevarmer nemlig 4-6 gange mindre, når den er i brug i, forhold til de tidligere så populære gasvarmere, hvor meget af varmen mest er til glæde for gråspurvene.

Gasbrænderen giver en hyggelig stemning, men den har også en del varmespild, fordi den varmer luften op. Hvis det blæser en smule, vil varmen simpelthen forsvinde.

Derfor er en elektrisk terrassevarmer både det mest energibesparende og miljøvenlige valg, når du skal have varme på terrassen.

Fordelene ved at vælge en elektrisk terrassevarmer er også, at de er lugtfri, støjfri og samtidig kræver minimal vedligeholdelse. De elektriske varmelamper er heller ikke så vindfølsomme som gasbrændere, hvor vinden nemt kan føre varmen væk fra terrassen. Lampen på en infrarød terrassevarmer kan dog virke generende for nogle.

Hvorfor elektriske terrassevarmere?

Kan du huske varmelamperne fra din barndom? Dengang de mest af alt mindede om en gammeldags brødrister, som udover lidt ujævn varme med begrænset rækkevidde også udsendte et kraftigt orange lysskær? Sådan er de elektriske varmelamper heldigvis ikke mere!

De seneste år har de elektriske terrassevarmere nemlig undergået en stor udvikling – og i dag kan du både finde smarte, stilfulde og praktiske udgaver af de varmende lamper.

Infrarød terrassevarmer eller reflektorvarmer?

De to mest almindelige eldrevne terrassevarmere er den infrarøde terrassevarmer og reflektorvarmeren. Forbruget bliver mindst, hvis du vælger en elvarmer, der bruger infrarød stråling frem for reflektorvarme. Den opvarmer nemlig kun det, som dens stråler rammer og varmer derfor ikke luften op.

Det mest bæredygtige valg

De infrarøde stråler fra de elektriske terrassevarmere virker ligesom solens stråler ved at opvarme de flader, som de rammer. Varmen kommer med det samme, du tænder på kontakten, og du kan derfor roligt blive siddende, selvom solen glider bag en sky eller aftenen falder på.

Du kan også glæde dig over, at der ikke finder nogen afbrænding – og dermed CO2-udledning – sted, når du tænder for varmelampen. Hvis du i forvejen får leveret grøn energi, er det derfor en super klimavenlig måde at holde en komfortabel varme på i det tidligere forår eller i de sene aftentimer.

Terrassevarmer med god økonomi

Den elektriske varmelampe er en meget effektiv opvarmningsform, som koster få kroner i timen i strømforbrug – mellem 1 og 5 kroner. Samtidig kan den dække et areal på helt op til 19 kvadratmeter alt afhængig af model og vindforhold.

View this post on Instagram

A post shared by BoligPluss (@boligpluss) on May 9, 2016 at 5:59am PDT

Terrassevarmer | Størrelser og watt

Elektriske varmelamper kan typisk fås med alt fra 600-2500 Watt. Når du skal tage stilling til, om du skal vælge en varmelampe med eksempelvis 600, 1400, 2000 eller 2500 watt, skal du fokusere på montagehøjden, arealet som skal opvarmes af varmelampen, hvor vindudsat din terrasse er, og om du kun kommer til at sidde ude om sommeren eller også vil have ydersæsonen med.

Hvis du ved, at du kun benytter din varmelampe i sæsonen fra maj-august, kan du vælge en mindre model i forhold til, hvis du også vil sidde ude i det tidlige forår og sene efterår.

Hvor mange watt skal din varmelampe have?

1400 watt

I forhold til areal kan en 1400 watt varmelampe opvarme op til 14 kvm. Den bør dog ikke hænge højere oppe end 2,1 meter, hvis den skal give varme, mens du sidder ved dit havebord.

2000 watt

En 2000 watt varmelampe kan opvarme op til 17 kvm, og den kan monteres i op til 2,5 meters højde.

2500 watt

Vil du placere varmelampen i tre meters højde, bør du vælge en model med 2500 watt. En 2500 watt varmelampe kan opvarme helt op til 19 kvm.

Hvor stor skal din terrassevarmer være?

De lidt større varmelamper kan helt naturligt mere end de små, og ofte har de også en anden sammensætning i varmebølgerne. Derudover er der forskel på, hvordan reflektoren bag varmelegemet er udformet. Nogle modeller kan håndtere større arealer og de vil være det bedste valg, hvis det blæser meget i dit udeområde, eller hvis der er meget baggrundskulde i ydersæsonen.

Hvilket design skal du vælge?

Smag og behag er selvfølgelig individuelt, men vi kan vist godt tillade os at sige, at moderne varmelamper generelt er mere stilfulde og diskrete end de tidligere modeller.

De fås i flere forskellige farver, former og udgaver:

Lofthængt terrassevarmer

Nogle terrassevarmere er så fine, at de sagtens kan blive en del af indretningen på terrassen. For eksempel er den lofthængte terrassevarmer ofte så enkel, at den passer perfekt over havebordet på terrassen eller over sofaområdet i udestuen. De lofthængte terrassevarmere kan typisk bruges både indendørs og udendørs, og de kan opvarme arealer på 4-5 kvm. Prisen på lofthængte terrassevarmere går fra omkring 600 kroner og opefter.

Væghængt terrassevarmer

Vælger du en vægmonteret terrassevarmer, hænger lampen typisk højt oppe på husmuren. På den måde bliver lampen ikke tydelig i indretningen. Hvis du ikke bryder dig om terrassevarmernes udseende, kan du også vælge at indbygge lamperne i dit tagudhæng, så du nærmest ikke lægger mærke til dem. Faktisk bliver mange nybyggede huse i dag opført med indbyggede varmelamper til husets uderum.

Varmelampe på et stativ

De elektriske varmelamper behøver ikke at være fastmonterede. Hvis du gerne vil bruge den samme terrassevarmer flere steder, kan du vælge en lampe med et let stativ, som den kan sættes sikkert fast på. På den måde kan du bruge varmelampen i dine forskellige uderum, eller tage den med rundt i haven, hvis du en kold forårsdag gerne vil lave havearbejde eller reparationer på huset uden at fryse på fingrene.

Stående terrassevarmer

De klassiske gasdrevne terrassevarmere står høje og stolte på terrassen. Er du glad for det ‘stående’ design, kan du dog sagtens finde eldrevne terrassevarmere i samme form. De er typisk slankere end de klassiske gasmodeller, og så findes de i mange forskellige størrelser. Nogle er så små, at de kan stå oven på eller under dit havebord og ubemærket sende varmebølger i din retning. Ifølge Energistyrelsen kan du faktisk holde forbruget 19 gange mindre, hvis du vælger en elektrisk model, du kan placere under bordet frem for en gasvarmer.

Hvad kan de nye terrassevarmere?

Hvis du går op i at have et intelligent hjem, er der gode nyheder. I dag kan du nemlig få varmelamper, som tændes og slukkes med en app på din telefon eller med en fjernbetjening. Det betyder, at du slipper for at fumle med en kontakt på selve varmelampen, som normalt monteres i 2-3 meters højde og bliver varm ved brug.

Mange nye varmelamper afgiver heller ikke noget generende orange lysskær. Når lampen er tændt, vil du ganske vist kunne se en orange stribe på lampen, men lyset vil være så svagt, at det ikke lyser op.

Skal du vælge dyrt eller billigt?

Om du skal investere i en kvalitetsmodel eller finde en billigere udgave afhænger af, hvordan du vil bruge din terrassevarmer. Her kan du se fordele og ulemper:

De billigere terrassevarmere

Du kan finde flere billige varmelamper, som bygger på ældre teknologier, i de fleste byggemarkeder. Lamperne kan sagtens varme terrassen op, men du skal være opmærksom på, at de afgiver mindre varme og ikke er så økonomiske i brug som andre kvalitetsmodeller.

Mange billigere modeller har også det klassiske orange skær. Derudover kan det være svært at regne med, hvor længe varmelegemet holder, da de billige lamper typisk bliver ret varme. Dette kan også være en ulempe, når du skal slukke lampen på kontakten efter en god aften med en flaske rødvin på terrassen.

De dyrere terrassevarmere

Der findes mange forskellige kvalitetsmodeller til meget forskellige priser. Fordelen ved at vælge en dyrere model er blandt andet, at du slipper for det orange lysskær, får opvarmet et større område og samtidig sparer penge på elregningen. Med nogle af de nyeste modeller kan du endda bruge din mobiltelefon til at tænde og slukke lampen, så du ikke behøver at bekymre dig om brandskader.

Mest læste artikler