DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Væk med flisepesten!

Flisepest er lige så irriterende som det er udbredt, og det er nu, du skal sætte ind, hvis du vil nyde sommersolen på en pletfri terrasse. 

Solen skinner, havemøblerne er stillet frem og ahhh…det er tid til at nyde haven og det forhåbentligt gode vejr. Skønt! Lige indtil blikket falder på terrassens fliser, der er fyldt med mildest talt ikke særligt skønne hvide pletter: Din terrasse har fået flisepest! 

Heldigvis er diagnosen ikke så alvorlig, som navnet antyder. Flisepest er en form for lav, hvilket er betegnelsen for en svamp, der lever i symbiose med en grøn- eller blågrønalge. I modsætning til de mere dybdegående algevækst, der gør fliserne enten grønne eller sorte alt efter hvor længe den får lov at sidde, sidder flisepesten på overfladen af fliserne, og er derfor lettere at fjerne end de de ofte genstridige alger. 

Renere luft giver grobund for flisepest

Navnet ‘flisepest’ blev opfundet af Jørgen Enggaard, ejer af ALGE-STOP.dk, fordi pletterne spreder sig så hurtigt, som de gør. I modsætning til alger, der foretrækker skygge, gror flisepest lige godt i både sol og skygge, og er de senere år blevet et stigende problem for frustrerede haveejere. Den stigende forekomst skyldes paradoksalt nok, at vi er blevet mere miljøbevidste i Danmark. Færre kulkraftværker har bevirket, at der ikke længere er større forekomster af svovl i luften. Den renere luft, sammenholdt med et fugtigere klima, giver alger, mos og lav langt bedre betingelser end for bare 20 år siden, hvor der ikke var noget, der hed flisepest. 

                  

Gør det – ikke – selv 

Den eneste effektive behandling mod de uskønne pletter er afrensning og efterfølgende imprægnering. Helst udført af professionelle med det rette udstyr og know-how. Man kan godt selv forsøge sig, men det er et stort arbejde, der sjældent betaler sig, fordi man i sin iver efter at få flisepesten væk, ofte også kommer til at ridse og ødelægge flisernes overflade. Gør man det år efter år, bliver fliserne mere og mere porøse, og tager af den grund mere og mere imod snavs, der sidder bedre og bedre fast. Hvorfor man fristes til at tage endnu hårdere fat. En ond cirkel, der i sidste ende kan tage livet af fliserne. Derfor anbefales det altid at få flisepest fjernet af fagfolk. 

ALGE-STOP.dk, der i dag er Danmarks førende indenfor fliserens, har siden 2007 udviklet både know-how og så effektive midler til oprens og imprægnering, at de giver 15 års garanti for flotte fliser. 

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler