Derfor skal du male udendørs i sensommeren

Sensommeren det mest ideelle tidspunkt på året at male træværk på vinduer, carporte og stakit. Få ekspertens tre gode råd til, hvordan du gør her. 

Selvom det udvendige træværk kan se fint og velholdt ud, skal du ikke lade dig snyde af facaden. Det er nemlig ikke kun for synets skyld, at træværket på vinduer, terrasse og stakit skal vedligeholdes jævnligt.

Der kan komme fugt ind i træet, hvis det ikke vedligeholdes, og det kan give både svamp og råd i træværket. Derfor kan det blive en dyr omgang, hvis du udskyder vedligeholdelsen for længe.

Sensommeren er særlig god til udendørs projekter

Heldigvis er sensommeren et særligt godt tidspunkt at give det udvendige træværk overfladebehandling. Vejret er nemlig meget afgørende for resultatet, og hverken højsommerens varme temperaturer eller efterårsmånedernes risiko for store nedbørsmængder er godt malervejr. Det fortæller Per Normann, der er hus- og haveekspert i Biltema, i en pressemeddelelse.

– Man skal gerne male på en lun og tør dag, hvor det ikke har regnet i en tre-fem dage. Det må helst ikke være mere end 25 grader varmt, for så risikerer man, at malingen tørrer for hurtigt og ikke når at trænge ordentligt ind i træet, siger han. 

Fire gode råd til malingen

Det er dog ikke al udvendigt træværk, du behøver kaste dig over med det samme. Vinduerne skal gerne efterses hvert år, mens andet udvendigt træværk kan nøjes med overfladebehandling hvert femte år.

Ifølge Per Normann er det dog vigtigt at holde øje løbende, for det er meget forskelligt, hvor ofte maling er påkrævet, alt efter hvor dit hus ligger placeret, og hvordan kvaliteten af træet er.  

Skal du i gang med at svinge malerpenslen, giver Per Normann her tre gode råd til malerarbejdet:  

1. Gør et grundigt forarbejde

Start med at bruge en fugtmåler for at sikre, at træet ikke er for fugtigt. Maler man på fugtigt træ, spærrer man fugten inde, og det kan resultere i råd og svamp. Fugten i træet skal være under 15 procent. Et rent grundlag er afgørende for resultatet, så rengør overfladen og skrab løse malingrester af. Et godt tip er at sætte noget kraftig tape godt fast på træværket og så hive det af. Så kan du se, hvor grundig du skal være med slibemaskine og skrabejern. Lad træet tørre i et døgn, efter du har renset det.  

2. Vælg den rigtige beskyttelse

Er træet ubehandlet, skal du bruge grunder først. Det skal gerne tørre i en til to dage, inden du fortsætter. Når du skal male træet, skal du bruge en udendørsmaling, som enten kan være transparent eller heldækkende. Der er stor forskel på kvaliteten og holdbarheden af træbeskyttelse, så spørg gerne en fagmand til råds. 

3. Mal med tynde strøg

Det kan være fristende at bruge meget maling ad gangen, så den dækker mere, og arbejdet klares hurtigere. Men det giver et langt mere jævnt resultat at male med tynde strøg. Begynd øverst og arbejd dig nedad. Maler du med rulle, er det en fordel at gå efter med en pensel, så du undgår render.

Mest læste artikler