7 tricks til at gøre udendørsmalingen smartere og lettere

Træværket har brug for en kærlig hånd. I hvert fald hvis det skal leve længe og flot. Men heldigvis findes der gode tricks, der letter arbejdet. Vi har samlet dem her, så dit udeliv kan blive lidt lettere.

Husk den vigtige klargøring

Først skal træværket gøres klar til maling – og det er her, de fleste viger udenom. Rigtig ærgerligt for dårligt forarbejde nedsætter kvaliteten af arbejdet, uanset hvor dygtig en maler du er. En gammel blød børste, sandpapir, sæbevand og grundrens er værktøjer til forarbejdet, og vil du være ekstra sikker på lang levetid skal træet også have en grundolie – specielt hvis du under klargøring er “kommet ned til” friskt, bart træ.

Rigtig afdækning – brug evt. afdækningsfilt

Den korrekte afdækning hører også til den perfekte forberedelse. Overvej, om du skal skrue hængsler, postkasser, husnumre eller andet af, så malearbejdet glider nemmere. Har du ikke en bunke gamle aviser til afdækning, kan vi anbefale indkøb af afdækningsfilt til formålet. Det er nemt at flytte på, lægger sig gerne i alle hulrum og folder og kan bruges igen og igen.

Brug penge på ordentligt værktøj

Også valg af pensel til den opgave, du skal løse, er afgørende. Ofte har supermarkedet et tilbud på tre pensler til en billig penge, men det kan sjældent betale sig at lade sig lokke. I sidste ende er prisforskellen måske en flad tier fra den billigste til en pensel i fornuftig kvalitet. De penge er sparet på den dårlige måde.

Penslen skal passe til malingen

Du skal vælge pensel efter den type af maling, du vil anvende. Penslens fibre skal  passe til malingen. Har du valgt oliemaling, er en pensel fremstillet af svinebørster det rigtige  valg, hvorimod en pensel af syntetiske fibre – som ofte er noget billigere – egner sig til vand-baseret maling.

Beskyt hænderne med handsker eller creme

Også dine hænder skal du være opmærksom på. I dag kan du købe tætsiddende havehandsker til en billig penge, der er behagelige at bære under arbejdet. Er du ikke til handsker, kan du nøjes med at smøre hænderne ind i en fed creme. Så er maling nemmere at fjerne efterfølgende. Og sæt så en kande saft eller vand i køleskabet, så du kan slukke tørsten undervejs.

Så længe temperaturen holder sig mellem 10 og 15° – er det forsvarligt at male ude. 

Olie eller vand, maling eller træbeskyttelse

Hvilken maling, eller træbeskyttelse, du skal  vælge, afhænger af, hvad du skal male. Her giver vi dig nogle tommelfingerregler, men spørg i farvehandlen, før du køber ind.  

  • Ved du ikke, hvilken maling objektet har fået, før du nu skal vedligeholde, bør du vælge vand.
  • Vandbaseret maling er godt, hvis dine vinduer er af nyere dato. 
  • Et plankeværk, som tidligere er malet med terpentinholdig maling, skal have samme maling eller renses helt ned, hvis du vil skifte malingstype. 

Smart til vinduerne

Foto: Malerullen er populær inden døre, men også udendørs kan den være et godt bekendtskab – specielt til større vandrette flader og vinduer.

Det er nok en smagssag, om man er fortaler for malerullen, du må prøve dig frem. Handler det om præcisionsarbejde på kanter og sider af fx gerigter og karme, er den fikse lille rulle fra Spekter netop kommet på markedet. Minirullen koster ca. 50 kr. for en pakke med to. Glattrimmeren koster ca. 75 kr.

 

Mest læste artikler