Disse farver kan give dig store problemer: Sådan undgår du nabo-strid

Det kan godt være, du og din partner synes, det ville være smart at male plankeværket lyserødt. Men det er ikke sikkert, din nabo synes det samme. Og naboen skal trods alt også kigge på plankeværket - eller også skal de mennesker, der køber naboens hus!

pink hus

Mærkelige farvevalg kan give dig store problemer med naboen. Og sidste år endte 650 nabokonflikter med, at en hegnsmand måtte afgøre sagen. I andre 4.400 sager klarede naboerne sagerne ved selv at opsøge en hegnsmand.

Men så vidt behøver det slet ikke at komme, hvis man bare tænker sig lidt om.

  • – Et godt naboskab er et fint udgangspunkt for at ordne praktiske ting i venskabelighed. Det vigtigste er at tale godt med naboen og sammen finde en god og holdbar løsning. Her kan en øl over hækken være en rigtig god idé. Samtidig skal man huske at sætte sig godt ind i ens rettigheder og pligter, inden man eksempelvis maler hegnet i sin yndlingsfarve, siger Hanne Lauritsen, der er formand for Foreningen af Hegnsyn, i en pressemeddelelse.

Teknisk chef hos maling-producenten Flügger, Uffe Hansen, har fem gode råd, der kan tage problemerne i opløbet:

Spørg i kommunens tekniske afdeling eller i en eventuel grundejerforening, inden du går i gang. Servitutter og lokalplaner kan nemlig indeholde vigtige oplysninger om farvevalg og malingtyper, og det kan være decideret ulovligt ikke at følge reglerne.

Skæv over hækken og brug naboens hus som inspiration. Så bliver ikke kun du selv, men alle på vejen glade. Bor du i et tæt befolket område, kan der være behov for et ensartet og holistisk valg af farver. Så undgår man, at kvarteret kommer til at ligne en regulær regnbue.

Bliv enige om farvevalget, inden du starter. Det er nok det bedste råd, vi kan give. Find en løsning, som I begge kan acceptere og vær villig til at gå på kompromis for at bevare det gode naboskab.

Vælg få markante nuancer og dyrk dem fuldt ud. Så får du et personligt udtryk, der gør indtryk. Dine valg af farver kan fortælle meget om, hvem du er som person, og de kan få dig til at føle dig endnu mere hjemme derhjemme. Vælg få, men stærke nuancer, og lad dem gå på tværs af hjemmet – fra havens nips- og pynteting til de store flader på og omkring huset. 

Skab harmoni ved at matche farverne rundt om huset. Disse farver kan have afgørende betydning for, hvilken farve du skal vælge til facaden, udhænget og boligens øvrige flader. Så det er ikke ligegyldigt, om dit hus ligger midt i den grønne skov, ud til den lyse strand eller er omgivet af rå beton.

Fem ting du skal huske på, når du opfører nyt hegn:

  • Hegnet skal stå på egen grund
  • Hegnet må ikke vokse ud på vejen, stier eller pladser
  • Hegnet må ikke spærre for udsynet og oversigten ved vejkryds eller sving
  • Man skal normalt selv opsætte, vedligeholde og betale for hegnet
  • Hegnet skal holdes i god stand og må ikke blive beskadiget

Kilde: Hegnsyn.dk

Mest læste artikler