DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du det bedste resultat med træbeskyttelse

For mange er det en større opgave, når husets træfacade skal ordnes. Derfor gælder det om at gøre det på den korrekte måde, så du kan nøjes med at træbeskytte en gang hver 15. år og så blot nøjes med at nyde det flotte resultat indimellem. Læs her, hvordan du beskytter dit træværk på den bedste måde. 

Et godt forarbejde er alfa og omega

Først på sæsonen bør du altid starte med at kigge dit træværk efter – er der træværk, der er rådnet og derfor bør udskiftes? Råddent træværk kan ikke males på, så derfor bør du udskifte det med friskt træ.

Hvis træet er sundt og fast, skal du sørge for at give træet en god afvaskning, fjerne nedbrudte og løse træfibre og matslibe tidligere behandlet træværk til en ren, fast og bæredygtig bund. Er der belægninger eller begroninger på træværket? Ikke nok med at belægninger ikke ser pæne ud, de er også med til at ødelægge træet, og de bør fjernes med algefjernermiddel, inden der skal træbeskyttes. Er der afskalninger på træværket, som derfor bør skrabes af? Afskalninger giver et hul i malingens overflade, og der kan derfor komme fugt ind at ødelægge træet. Derfor bør afskalninger fjernes, og det bare træ skal imprægneres og grundes på ny, inden det får en gang beskyttende maling.

Planlæg arbejdet, så du har godt male-vejr

Det er vigtigt, at du sørger for at træet er helt tørt efter afvaskningen, når du skal male. Du kan købe en fugtmåler hos farvehandleren eller byggemarkedet, så du kan være sikker på, at træet har en fugtighed på under 18 % (vinduer og døre 15 %). Sørg også for at det ikke ser ud til regnvejr i det næste døgns tid.  Når det er tid til at male, så sørg desuden også for at du ikke maler i direkte solskin. Dermed vil overfladen nemlig blive alt for varm, og træbeskyttelsen vil tørre for hurtigt.

Giv det bare træværk imprægneringsolie

Hvis du har nyt træværk, er det vigtigt at du sørger for at give det imprægneringsolie, så træet er beskyttet mod råd og svamp. Det gælder også hvis du har træværk, der er skallet af, og hvor du derfor har måtte skrabe afskalninger af og slibe områderne ned til rent, bart træ. Desuden er olien med til at hindre sprækkedannelse i træet. Grundolie fås både som gennemsigtig, hvis der skal males med transparent træbeskyttelse efterfølgende, og som blålig, hvis der skal males med dækkende træbeskyttelse efterfølgende. Grundolien er baseret på modificeret linolie og er vandfortyndbar.

Find grundolie her. 

Grund træværket med trægrunder

Når imprægneringsolien er tør, er det på tide at give træet en gang trægrunder. Trægrunderen trænger ned i træet, hvilket gør at den forhindrer at træet optager fugt og mindsker risikoen for gennemslag af tanniner fra træet. Desuden gør den gode dækkeevne på trægrunderen, at den efterfølgende dækkende maling hæfter godt. Den specialudviklede hurtigt tørrende formel gør, at man under de rette forhold kan grunde og male samme dag. Og dertil kommer at Beckers trægrunder er vandfortyndbar og svanemærket.

Transparent eller heldækkende træbeskyttelse

   
   

Husk at vandretliggende overflader altid skal behandles med transparent træbeskyttelse, og træterrasser skal behandles med terrasseolie. Det skyldes at vand vil kunne trænge ind under en dækkende træbeskyttelse og dermed vil der komme afskalninger efter nogen tid.

Det er en smagssag, om man vælger transparent eller dækkende træbeskyttelse til sin træfacade, stakit eller lignende. Det transparente look giver træet en flot glød, men lader træets åretegning stå fuldt frem. Den transparente træbeskyttelse ’brænder’ hurtigere af, og kræver derfor genbehandling lidt oftere.

Den dækkende træbeskyttelse giver et flot malet look, men man vil stadig kunne se træets åretegninger. En dækkende træbeskyttelse baseret på akryl vil give den bedste farveholdbarhed og den længste holdbarhed på op til 15 år, og er bedst egnet til helt nyt træ. En træbeskyttelse baseret på olieemulsion vil trænge bedre ind i træet og kan være bedst egnet til lidt ældre træværk. Dækkende træbeskyttelse findes desuden både i høj glans og helmat look. Du kan altid få gode råd til valg af træbeskyttelse hos farvehandleren, og uanset hvad kan du være tryg ved at alle Beckers træbeskyttelser er vandfortyndbare og svanemærket.

Sådan gør du, skridt for skridt:

  • Fjern begroninger.
  • Udskift eventuelt råddent træ.
  • Fjern løse eller nedbrudte træfibre og matslib tidligere behandlet træværk. Fjern afskalninger.
  • Vask hele overfladen og skrab knaster af. Affedt harpikspletter med sprit.
  • Bart træ eller helt nyt træværk imprægneres med grundolie for beskyttelse mod råd og svamp.
  • Påfør derefter trægrunder for den bedste beskyttelse af træet og for bedre vedhæftning af den efterfølgende træbeskyttelse.
  • Påfør træbeskyt­telse efter behov som beskrevet på produktets emballage.

Find et bredt udvalg af udendørsmaling her. 

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler