Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd, om det skal have en ny farve. Bordet fanger ikke hvis du har malet huset gult eller stakittet grønt. Du kan sagtens skifte farve – læs her, hvordan du gør.

Heldækkende beskyttelse kræver mere

I de fleste tilfælde kan du ret enkelt skifte farve på træværket – dog er der et par forbehold. Normalt vil et farveskifte kræve, at du bruger heldækkende træbeskyttelse til at dække den gamle farve, og heldækkende træbeskyttelse kræver meget mere af underlaget, end transparent træbeskyttelse gør.

Transparent kan males på næsten alt

Transparent træbeskyttelse trænger ind i træet og danner kun en meget tynd film på overfladen. Det kan derfor males på, også selv om der er revner og sprækker, og når træets overflade er porøs eller står ru. Er træværket oprindeligt behandlet med transparent træbeskyttelse, er det en god idé at tjekke træets kvalitet, og hvor godt overfladen er forbehandlet – før du investerer i bøtterne med heldækkende træbeskyttelse.

Heldækkende træbeskyttelse virker som maling

Den heldækkende træbeskyttelse ligner mere maling og danner et beskyttende lag uden på træværket. Den får træet til at tørre ud, og det kan derfor risikere at krympe, hvis malingen er en dårlig kvalitet. Ved krympning opstår der revner, hvor vand og fugt kan trænge ind bag træbeskyttelsen, og det vil kunne udvikle svamp, råd eller afskalning. Heldækkende træbeskyttelse kræver også, at der ikke er revner eller småfejl, der giver adgang for fugt og vand.

Terrassen skal altid have transparent beskyttelse

På terrassen er der tale om vandrette flader, hvor vandet ikke lige umiddelbart kan løbe af. Her er det vigtigt, at behandlingen giver en så “åben” flade som muligt, så fugten har nemt ved at trænge ud. Med andre ord, overfladebehandlingen på vandrette flader skal trænge helt ned i træet, den må altså aldrig danne film, som heldækkende træbeskyttelse gør. Hvis du med tiden vil skifte farve fra mørk til lys, fx hvidskuret, kræver det en gulvafhøvling.

Tip til algebeskyttelse

Vask de grønne belægninger af dit udendørs træværk med et svampe- og algemiddel mindst en gang om året. Belægningern holder på fugten.

Mest læste artikler