Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Havestuen kan tiltrække nysgerrige blikke

Havestuen eller udestuen er dejlig i dagtimerne, hvor der er masser af lys, og hvor man kan nyde fornemmelsen af at sidde ude i haven, også i regn- eller blæsevejr. Ligger din havestue ud til offentlig vej, kan det til gengæld føles lidt intimiderende at sidde i havestuen i skumringstimen, når lyset indendørs strømmer ud og tiltrækker de forbipasserendes øjne.

Gardiner kan være en løsning

Du kan selvfølgelig undgå de nysgerrige blikke med gardiner eller persienner. Men det tager noget af charmen ved havestuen væk, da det jo netop er fornemmelsen af at sidde tæt på naturen, der er med til at gøre rummet til noget særligt.

Sæt spot på planten eller billedet

Med din lyssætning kan du gøre meget for at undgå at sætte lys på personerne i rummet. Sæt fx spotbelysning rettet mod planter, billeder eller andet i din havestue. Husk at spredningen af lyset ikke skal være for stor, for så mister du effekten.

Hæng lampen lavt

Skal du bruge læselys eller have belysning ved et fælles bord, så hæng lampen lavt og brug afskærmede armaturer, så undgår du, at hele rummet står og lyser op til omverdenen.

Distraher øjnene

Vores øjne drages automatisk mod lys. Derfor kan du også prøve med en form for afledningsmanøvre ved at oplyse noget i din have, der kan tiltrække blikkene. I dag findes der masser af spændende lysskulpturer, og ved hjælp af ny lysteknologi som LED-lamper og fiberlys, behøver det ikke at belaste energibudgettet voldsomt meget. Du kan også vælge at sætte spot på et flot træ i haven eller sætte lys på facaden.

Mest læste artikler