Tænk over, hvad udestuen skal bruges til
Hvis du vil udbygge huset med en udestue, er det vigtigt, at du i første omgang tænker over, hvad du vil bruge den til, hvor stor den skal være, og hvor godt isoleret du vil have den.
Bygger du din udestue med lavenergi-ruder, isolerende tagelementer og god isolering i gulvet, kan den benyttes de allerfleste dage – året rundt – uden tilført varme.
Flere grader af gør-det-selv udestuer
Hvis du vil i gang med en gør det selv-udestue, så vær realistisk, når det handler om, hvor meget håndværk du selv vil/kan stå for. Du kan vælge at gøre det hele og sammensætte udestuen af enkeltelementer. Du kan købe et standard-samlesæt, som du selv sætter op. Og endelig kan du få tegnet en udestue, der passer lige præcis til dit hus, og få den leveret til opsætning.
Vær opmærksom på, at der er stor forskel på, hvor meget håndværksmæssig kunnen samlesættene kræver. I nogle samlesæt er spærene færdigmonterede, og alt er skåret af på mål. Andre samlesæt består af rå materialer, som du selv skal passe til og samle.
Udestuen kan fungere som klimaskærm
Bygger du udestuen mod syd, ud over et eksisterende fag med store vinduer og havedør, kommer den til at fungere som en ekstra klimaskærm, der isolerer de store vinduer. Når udestuen i koldere perioder bliver opvarmet af solen, vil det være muligt at trække varmen ind i stuerne ved at åbne et trækvindue et strategisk sted i den modsatte ende af huset – eller ved at suge den varme luft ind med mekanisk ventilation.
Tænk over stilen
Vinduerne er dominerende i en udestue og bestemmer i høj grad stilen. Der er langt fra store, moderne glasflader til et mere romantisk udtryk med små, hvidmalede sprossevinduer.
Hvis både vinduer og tag er af glas, får udestuen præg af havestue eller drivhus – med supermeget lys. Et lukket tag skærmer mere for solen og giver udestuen præg af at være et ekstra rum i huset.
Et tag med tagsten vil også give mulighed for bedre isolering – både for solens varme og for at holde udestuen lun om vinteren.
Nem vedligeholdelse
Når du vælger materialer til din udestue, er det vigtigt at tænke over, hvor meget vedligeholdelse, de vil kræve. En udestue kan fås i helt vedligeholdelsesfrie materialer, og ønsker du glastag, kan det fås med en belægning, der gør det selvrensende, så skidt og smuds skyller væk i regnvejr.
Før du går i gang
Hvis udestuen placeres fritstående, er det den håndværksmæssigt letteste placering.
Skal den bygges op ad en gavl eller bygges ind i taget, vil det for det meste kræve en uddannet håndværker, da det er helt afgørende, at det bliver gjort håndværksmæssigt korrekt. Ellers kan udestuen skabe fugt i selve huset.
Udestuen kan enten stå på sokkelsten eller på et fast, støbt fundament. Hvis du har planer om et rigtigt – isoleret – gulv, er den bedste løsning et støbt fundament.
6 råd til at få kontrol over varmen i udestuen
- En “udestue” må ikke have fast opvarmning, altså radiatorer, gulvvarme, varmepumpe, eller lignende. Har den det, er der tale om en reel tilbygning, der er underlagt Bygningsreglementets regler om isolering og varmetabsberegning.
- En udestue må ikke blive for varm. Derfor er det en god idé at konstruere den, så hele den ene væg kan åbnes.
- Få solafskærmning monteret fra start – eventuelt med fjernbetjening, der gør det enkelt at indstille persiennerne også i tagvinduerne.
- Nogle ruder har persiennerne monteret mellem glassene; så bliver de ikke støvede!
- Taget kan udføres i materialer, der kun lader sollyset slippe igennem; men reflekterer varmen fra solen.
- Vinduerne i væggene vil i de fleste tilfælde kræve en form for rullegardiner, lameller eller lignende, der kan skygge for den skarpe sol.
Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse
Gør det selv eller brug en håndværker?
Gør-det-selv-udestue
Du kan tegne og bygge udestuen selv og købe vinduespartier, dørpartier, tagplader, spærtræ osv. som enkeltelementer. Der er virksomheder, der er specialiserede i elementer til udestuer, både i standardstørrelser og på mål. Det vil i mange tilfælde give den billigste udestue, men det kræver stor håndværksmæssig kunnen – og en hel del arbejdstimer. OG: En del af arbejdet kræver mere end én person.
Montér selv færdig udestue
Vil du købe en færdig udestue og selv sætte den op, er det også muligt. Her kan du købe en standardudgave, hvor du bestiller et samlesæt af materialer, der kan sammensættes til en færdig udestue.
Specialtegnet vinterhave
Andre – lidt dyrere udgaver – tegnes særligt til dit hus, så den passer til arkitekturen. Her er der mulighed for individuelle ønsker til materialer, isolering, solafskærmning osv. En specialtegnet udestue kan også købes som gør det selv-projekt. Det kræver noget håndelag og nogle kræfter at sætte en udestue op – og man skal helst være to til tre personer.
Lad håndværkerne sætte udestuen op
Er du ikke til de store håndværksmæssige udfordringer, kan du købe en færdig udestue og få den sat op af håndværkere. De fleste af de firmaer, der udbyder udestuer i samlesæt, tilbyder også at sætte udestuen op.
Læs også: Ny udestue – første skridt er valg af opvarmning
Artiklen blev først bragt på idenyt.dk i 2016. Den er senest opdateret den 24. maj 2022