Varm op med el-radiator eller gasovn
Hvis udestuen eller annekset er uopvarmet, kan du alligevel skaffe varme en kølig forårsdag eller aften. Her er den oliefyldte el-radiator eller gasovnen en mulighed. El-radiatoren giver en behagelig varme, uden at gøre luften “tør”, og den har ofte hjul, så radiatoren kan flyttes efter behov. Vær dog opmærksom på, at en radiator yder maks. 1.000 watt, så den kan opvarme maksimalt 16 m2.
Gasovnen er en helt del billigere i drift og kan også opvarme flere kvadratmetre, men varmen er mindre behagelig, og ovnen “larmer” ofte og kan ikke flyttes.
Varmepumpe til permanent opvarmning
Vil du opvarme udestuen mere permanent, kan en varmepumpe være løsningen. Her findes rigtig mange løsninger – afstemt efter behov. Vær opmærksom på, hvor meget udedelen larmer, før du køber pumpen.
Installer en brændeovn
Både sommer og vinter kan en brændeovn skabe stemning og lune stuen eller annekset op. På markedet findes et godt udbud af mindre brændeovne eller konvektionsovne – perfekte til udestuen eller annekset. Det er en god ide at købe en nyere ovn, så du er sikker på, at den brænder så miljørigtigt som muligt.
Skærm af for solen
Forskellige løsninger til vinduerne
Vinduerne i væggene vil dog i de fleste tilfælde også kræve en form for gardiner, der skygger for den skarpe sol. Så decideret solafskærmning vil fortsat være en god ide. Det kan være alt fra rullegardiner inde til sol-sejl eller markiser ude.
Så er der de mere specielle løsninger som fx vinduesfilm, der efter sigende skulle afvise op til 80% af solens stråler. Oven i købet fjerner filmen også de skadelige UV-stråler.
En anden special-løsning er et solgardin – opbygget af solstrålereflekterende polyesterfolie. Det leveres som et rulle- eller lamelgardin – eller som en løsning på ovenlysvinduer.
Skab stemning med lys
Undgå kondens med udluftning
Er dit uderum uopvarmet, har du måske problemer med kondensvand, der bl.a. sætter sig indvendigt på ruderne. Det er svært helt at undgå, men med de rigtige forholdsregler bliver problemet til at leve med.
Det, du skal tænke på, er at lufte ud jævnligt. Der findes flere løsninger på permanente udluftningskanaler, du kan “tænde og slukke” for. Det kan også være en overvejelse værd at skifte glasset i udestuen til energi-glas, som har en lavere U-værdi. Det forbedrer isoleringen betydeligt og mindsker således problemet.
Lys-hjælp til planterne
Også udenfor er spots eller flash-lys en god idé, hvis du vil oplyse dele af haven eller bygninger, når mørket falder på.
Læs også: Tiny house – den hurtige guide til pris og regler