Ny udestue – første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet. 

Nutidens udestuer er en del af huset

Tidligere blev en udestue brugt til at forlænge sommeren udenfor med et par måneder. Den var oftest hjemmegjort, ikke ret stor og bestod af nogle store vinduer og et plastiktag.

I dag er en udestue blevet en integreret del af huset og haven. Vi vil gerne kunne bruge den i flere måneder, materialerne skal være gode, og den skal passe til husets udseende.

Færre krav til den uopvarmede udestue

Vælger du en uopvarmet udestue, slipper du for at skulle overholde en del af kravene i Bygningsreglementet, men til gengæld kan du ikke bruge udestuen hele året. Den opvarmede kræver mere, men kan blive en del af dit hus.

Regler og krav til en opvarmet udestue

Vælger du en opvarmet ude­stue, er det en tilbygning, der tæller med i boligarealet på BBR-meddelelsen, og så gælder alle byggereglementets regler. Ude­stuen skal bl.a. være isoleret, og du skal lave et varmetabsregnskab.

Drømmer du om store glaspartier i den nye udestue, skal du være opmærksom på, at det kan udløse energikrav til resten af det eksisterende hus – kontakt et byggefirma eller en vinduesleverandør for at få fat på en ekspert til at udføre varmetabsberegninger.

Regler og krav til en uopvarmet udestue

Hvis du vælger en uopvarmet udestue, så skal du ikke tænke på bygningsreglementets krav om isolering og varmetabsberegning. Til gengæld må du ikke have fast varmekilde som fx radiator eller gulvvarme.

Udestuen skal også være adskilt fra huset med en ydermur, og der skal være en terrasse- eller yderdør mellem udestue og hus. Da den uopvarmede udestue kun bliver opvarmet, når døren til selve huset står åben, er det vigtigt, at du får installeret en eller anden form for ventilation for at undgå fugtproblemer.

Start ikke byggeriet uden en byggetilladelse

Det er lige meget, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet, så skal du søge om byggetilladelse. Ansøgningen skal bl.a. indeholde beskrivelse af udestuen, nøjagtige tegninger, materialer, placering, afstand til skel og bebyggelsesprocent på grunden.

Hos din kommune kan du få en tjekliste over de eksakte informationer, som kræves. Det er værd at bruge tid på, da det er ærgeligt og spild af tid, hvis du får ansøgningen retur pga. manglende oplysninger.

Lad være med at bygge ekstra

Gå aldrig i gang med byggeriet, før du har fået byggetilladelsen. Og overhold nøje de tegninger, du har fået godkendt. Det kan være fristende at udvide lidt mere, når nu håndværkerne er i gang, men det er ikke sikkert, naboen synes det samme. Dertil kommer, at kommunerne har meget mere “styr” på os, da de i dag kan bruge nettet til at se satellitfoto af vores haver – og tilbygninger.

Og indregn byggetilladelsen i dit byggebudget. Der kan nemlig være flere tusinde kroners forskel på prisen for en byggetilladelse, alt efter hvilken kommune du bor i.

Skærm af for solen i udestuen

Det kan blive meget varmt i en udestue, men der findes flere smarte løsninger, der kan dæmpe solens opvarmning. Du kan vælge at købe vinduerne med solfilm, eller få det sat på senere. De findes i flere farver.

Rullegardiner med solfilter

Der findes også rullegardiner med solfilter til indendørs brug eller solgardiner, der sidder uden på vinduerne. Endelig er det vigtigt, at du kan ventilere og lufte ud. Det både køler og sikrer, at der ikke bliver for fugtigt.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler