Få glæde af din udestue året rundt

Har du styr på temperatur og fugt, kan du have glæde af din udestue hele året. Dette skal du gøre med taget, gulvet og udluftningen i udestuen.

Udestue året rundt med intelligent glas

Om vi kalder det en udestue, en vinterhave eller et orangeri, så er kendetegnet, at der er masser af glas, som lukker lyset ind og giver mulighed for at nyde solens stråler. Traditionelt har udestuen især haft sin store berettigelse i ydersæsonerne.

I dag har glasindustrien sørget for, at vi kan få glas med mange forskellige egenskaber, som muliggør, at udestuer kan bruges hele året, uden at der opstår problemer med temperatur eller fugt.

Læs også: Orangeri – Varm dig i din egen eksotiske oase hele året

Termotag på udestuen

Taget på udestuen bør som minimum være et termotag, der isolerer godt og dermed sikrer mod kondensproblemer. Du kan også med en ekstra investering få taget lavet i lavenergiglas, der dels er varmereflekterende og dels er udstyret med UV-filter, der sikrer mod overophedning og blænding. Et tag i glas sikrer, at du får optimalt lysindfald.

Gulvisolering i udestuen

Gulvet bør også være velisoleret. Har du flisegulv i din udestue, anbefales det at isolere det med 200 mm isolering, mens et trægulv skal isoleres med mindre end halvdelen for at undgå problemer med fugt.

Udluftning i vinterhaven

Det er vigtigt at huske, at det skal være nemt at lufte ud, så du kan slippe af med fugtig luft, der kan give problemer med kondens. Du kan installere automatiske vinduesåbnere, der åbner, når temperaturen, når en vis højde. Men sørg også for, at der er mulighed for manuelt at lufte ud, for akkurat ligesom med dit hus så er det en god idé at lufte ud flere gange om dagen.

Kvadratmeterprisen

Vil du have en udestue med de bedste materialer, der isolerer optimalt, skal du nok regne med en kvadratmeterpris på op til 16.000 kr. For den pris får du et rum, der kan møbleres og bruges hele året, og som sandsynligvis bliver dit foretrukne opholdssted, når du er hjemme.

Kilde: VICA, Pavillon Danmark og Willab Garden.

Læs også: Ny udestue – første skridt er valg af opvarmning

Mest læste artikler