Sådan bliver orangeriet en naturlig forlængelse af dit hus

Et orangeri kan tilføre boligen helt nye kvaliteter, og griber man opgaven rigtigt an, kan orangeriet blive det perfekte bindeled mellem hus og have

orangeri

SPØRG ARKITEKTERNE: Danske BoligArkitekters ekspert svarer på spørgsmål om at bygge nyt, til eller om, så du får det meste ud af dit hus – her om at bygge orangeri.

Spørgsmål:

Vi bor i en gammel murermestervilla fra 1930’erne og drømmer om at bygge et orangeri i forlængelse af huset. Men hvordan får vi hul på projektet, og hvordan sikrer vi en æstetisk sammenhæng med det oprindelige hus?

Svar:

Et orangeri kan tilføre boligen helt nye kvaliteter, og griber man opgaven rigtigt an, kan orangeriet blive det perfekte bindeled mellem hus og have: et skønt og frodigt opholdsrum, der forlænger terrassesæsonen med adskillige måneder, og hvor grønne fingre kan arbejde, og sarte middelhavsvækster trives.

Men inden I lader jeres fine, gamle villa knopskyde med en glastilbygning, er der en række vigtige forhold, som I skal have styr på.

Skal orangeriet ikke være fritstående, men hægtes uden på det eksisterende hus som en slags tilbygning, kræver jeres projekt en byggetilladelse. Derfor vil mit første råd være, at det i jeres tilfælde ikke kan betale sig at spare på den byggetekniske rådgivning. En rådgiver kan hjælpe jer med ansøgningsmaterialet til kommunen og sikre, at I kommer i mål inden for budgettet og med en byggeteknisk sund løsning, der stilmæssigt er i harmoni med det oprindelige hus.

Inden det første møde med rådgiveren bør I gøre jer nogle indledende tanker om placeringen af orangeriet, dvs. hvor det ligger mest optimalt i forhold til solen, udsigten og haven. Der må gerne være sol, men vælger I en meget solstegt placering, vil det ofte være nødvendigt at etablere en indvendig solafskærmning, så planterne ikke svedes.

Overvej gerne fra hvilket rum, der skal være adgang til orangeriet og husk, at orangeriet alt andet lige vil stjæle en smule dagslys fra dette rum. Også selvom det er en glastilbygning med masser af dagslys. Kan I leve med det mindre dagslys?

Træk stilen fra huset

Til en ældre murermestervilla som jeres er det vigtigt, at detaljer og materialer er i harmoni med husets karakteristiske arkitektur.

Et af de tricks, arkitekter bruger, når de arbejder med sammenhængen mellem nyt og gammelt, er at trække stilelementer og materialer fra det oprindelige hus over i det nye. Her er vinduerne et godt sted at tage fat. Kig på jeres hus. Har det vinduer med smalle sprosser, små ruder og fine detaljer, skal I bruge tilsvarende vinduer i orangeriet. Og netop vinduerne kan det godt betale sig at gøre lidt ekstra ud af, da de er et dominerende element i et orangeri.

Det er også vigtigt, at orangeriet bliver proportioneret, så det ikke dominerer husets samlede udtryk. Murermestervillaen er en af de hustyper, som det er allersværest at lave en tilbygning til, fordi huset fra naturens side er født med en afsluttet og færdig form. Byg derfor ikke for stort. Det skal være tydeligt, hvem der er storebror, og hvem der er lillebror.

En sidste ting, I bør overveje, er indretningen af jeres orangeri. Skal der bygges faste plantekummer eller møbler, fx bænke? Hvis orangeriet skal fungere som planteværksted, bør der findes plads til et arbejdsbord og opbevaringsplads til potter og haveredskaber.

Installationer som el og vand bør også tænkes med i projektet fra starten. Et vandingsanlæg vil gøre jeres orangeri mere funktionelt i hverdagen og forhindre udtørring af vækster, når I fx er på ferie. Stemningsfuld belysning omkring planterne vil gøre det muligt for jer at nyde orangeriet indefra i den mørke tid, hvor rummet vil fremstå som en lysende og frodig forlængelse af huset.

orangeri
Familien i denne fine gamle rødstensvilla fra 1930 ønskede sig et orangeri i samme stil som det oprindelige hus. Arkitekt Thomas Hjort fra M4 Arkitekter løste opgaven med en velproportioneret glastilbygning, der er skræddersyet med øje for husets oprindelige arkitektur. Orangeriet er placeret på gavlsiden af huset, hvor der allerede var en yderdør med trappe til haven. Som gulvbelægning er der lagt gule tegl i sildebensmønster. Se mere fra projektet her
Et fritstående orangeri kan i nogle tilfælde være en nemmere løsning. Holder du det samlede areal af orangeriet og havens øvrige småbygninger under 50 kvadratmeter, slipper du nemlig for at søge om byggetilladelse. Men glæden kan være mindst lige så stor, og orangeriet kan tilpasses husets arkitektur som vist i dette projekt af arkitekt Allan Lorenzen. Se mere fra projektet her

Se flere projekter fra Danske BoligArkitekter

Pernille Hjorth

Pernille Hjorth, Arkitekt MAA,
Sekretariatsleder Danske BoligArkitekter

Mest læste artikler