Guide: Det skal du vide, før du bygger en udestue

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her er guiden til placeringen + 4 ting du IKKE skal gøre, når du etablerer udestue.

udestue

Den energirigtige placering af en udestue

Mange har placeret en udestue, hvor der oprindeligt var en terrasse – lige uden for opholdsstuen. Men det er værd at overveje andre placeringer, hvor I måske får mere ud af både udestue og jeres hus.

Det er især i ydersæsonerne, at I kan få stor glæde af en udestue. De store glasarealer betyder, at I kan nyde det frie udsyn til haven, allerede når den første spæde forårssol begynder at varme, og når solen er fremme om efteråret, skærmer glasset for den kølige vind.

Placerer I udestuen fornuftigt, kan I få den sidegevinst, at den i perioder kan bidrage positivt til husets energiregnskab, når solen sender masser af varme ind gennem glasruderne i den ellers kolde årstid.

udestue

Skal din udestue placeres mod øst eller vest?

Men inden I begynder at bygge en udestue, er det værd at overveje, hvor den skal placeres, for det kommer meget an på, hvad I primært vil bruge udestuen til, og hvordan jeres hus og have i øvrigt er indrettet.

En udestue med meget store glasarealer kan blive uudholdelig varm, hvis de største glaspartier vender mod syd. Her er det oftest bedre at orientere de største glasflader mod øst og vest, så varmen kan udnyttes først og sidst på dagen.

Hvis udestuen kan åbnes helt op, kan I godt have de store vinduesarealer mod syd, for så kan I åbne om sommeren og virkelig få glæde af solen i det tidlige forår og sene efterår, når udestuen er lukket.

udestue

Find den naturlige skygge

Havens indretning spiller også ind, for der kan være træer og større buske, som I vil bevare, men som vil kaste generende skygge på udestuen. Omvendt kan det også vise sig, at I netop kan bruge træer og buske til at skygge for solen, så de tager toppen af varmen, når der er allermest varmt midt på dagen.

Gå evt. et par ture rundt i haven på forskellige tidspunkter af dagen og læg mærke til solens gang og træernes skygge, og overvej om det giver anledning til en anden placering, end I egentlig havde tænkt.

I skal selvfølgelig også tage hensyn til husets udseende. Da udestuer først blev populære i 60’erne og 70’erne var det oftest kedelige firkantede udestuer, der mest af alt lignede et haveskur med mange vinduer, og de gjorde ikke meget godt for helhedsindtrykket af huset.

I dag er det nemmere at finde udestuer, der enten passer ind i huset arkitektur eller kommer til at fremstå som en flot kontrast.

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

udestue

Husk åbning til det fri

I alle beboelsesrum skal der være en redningsåbning til det fri – en dør, et vindue eller en lem, der er nem at åbne indefra. Hvis du fx bygger en udestue “uden på” soveværelset, og adgangen til udestuen går gennem en dør, som ellers er eneste adgang til det fri, så er du nødt til at etablere en ny redningsåbning i form af fx et vindue.

Eneste mulighed for at komme uden om at etablere en redningsåbning er, hvis der i stedet er to døre med adgang til hvert sit rum.

Regler for din udestue

En udestue er som udgangspunkt uopvarmet. Kobler I udestuen på husets varmesystem, bliver den betragtet som en tilbygning, og skal leve op til bygningsreglementets krav til beboelsesrum i forhold til fx loftshøjde og isolering.

En brændeovn eller en elvarmer regnes dog ikke som fast opvarmning, og er det den eneste varmekilde, så regnes den ikke som en tilbygning.

Hvad enten udestuen er opvarmet eller ej, så skal I dog søge om byggetilladelse hos kommunen, og I må ikke begynde byggeriet før tilladelsen er hjemme. Både en opvarmet og en uopvarmet udestue tæller med i det samlede bebyggede areal.

Læs også: Orangeri – Varm dig i din egen eksotiske oase hele året

Udestue pris

Prisen på en ny udestue afhænger som med alle tilbygninger af størrelse og materiale-valg. Vælger du at bygge af billige materialer, kan du godt få en udestue til mellem 20.000 til 30.000 kroner. Men i så fald skal du også være forberedt på, at udestuen kræver meget mere vedligeholdelse og arbejde fra din side.

Hvis du stiller større krav til materialer, isolering og håndværk, løber en ny udestue nemt op i 200.000 kroner.

Læs også: Olie eller vand – vælg den rigtige træbeskyttelse

tegltag på tilbygningen

4 ting du ikke IKKE skal gøre, når du etablerer udestue

1. Tag ikke for meget lys fra stuen

Der er mange udestuer, der er bygget ud foran terrassedøren i stuen, og hvor husets beboere efterfølgende har måttet sande, at udestuen har taget meget lys fra stuen.

2. Snyd dig ikke for lys og udsigt

Især udestuer med fladt tag kan sluge rigtigt meget lys. Også den oprindelige udsigt til haven inde fra stuen kan blive ødelagt af en forkert placeret udestue.

3. Gør ikke stuen til gennemgangsrum

I skal også tænke på det naturlige flow, der er i huset. Opholdsstuen er som regel sidste rum i flowet. Her er der normalt ikke gennemgang fra og til flere rum, for stuen er netop beregnet til ophold, ro og afslapning.

Hvis I placerer en udestue lige uden for opholdsstuen, så risikerer I, at stuen pludselig bliver et gennemgangsrum med trafik til og fra udestuen, og det kan bryde den ro, som I sikkert har sat pris på før.

4. Pas på med sydvendte udestuer

Varmen kan blive uudholdelig, hvis I har bygget en sydvendt udestue uden at tænke på solafskærmning.

Her skal I tænke på, at solafskærmningen kan være en kombination af bevoksning, der yder skygge til udestuen og en form for gardiner inde eller ude.

Kilder: Magnus Torle og Arte Glasbyg Thomas G

Denne udestue-artikel er senest opdateret den 27. januar 2023

Mest læste artikler